Okul

Geçmişten Günümüze Geçim Kaynakları

İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için gelir kaynakları aramıştır. Bunlar yaşam şartlarının uygunluğu derecesinde gerçekleşmiştir. Milyonlarca yıl öncesinden günümüze kadar geçim kaynakları hep birbirlerinden farklı olup gelişim göstermiştir.

M.Ö. 12000 – İlk insanlar mağaralarda yaşar yaşamlarını hayvancılık, avcılık ve toplayıcılık yaparak geçirirlerdi. Belli bir yerleşim yerleri olmadığından dolayı göçebe şekilde yaşamlarına devam ederlerdi. Kısmen olsa da tarımcılığın henüz yeni yetiştiğini bilip çeşitli bitkiler yetiştiriliyordu.

M.Ö. 9000 – Yontma taş devri olup insanlar taşlardan kesici aletler yapılarak avcılık daha kolay bir hal almıştır. Göçebe hayat devam ederken tarıma dair izler görülüp çeşitli bitkiler yetiştirildi.

M.Ö. 5500 – Tarımın geliştiği dönem oluyor. Hayvanlar evcilleştirilip tarım alanında yetiştiricilik daha büyük alanlara yayılmıştır. İnsanlar topluluklar halinde yerleşik yaşama geçiş yapmışlardır. Taş ve kerpiçlerden ev yapılıp sanatın gelişmesi sağlanmıştır. Tarım ve hayvancılık önemli geçim kaynağı olarak görüldü.

M.Ö. 3000 – Tarım ve hayvancılığın gelişmesi ticaretin varlığını arttırmıştır. Madensel olarak değerli taşlar bulunmuştur. Bunlardan silah, kap, kacak yapılarak geliştirilmiştir.

Günümüz de geçim kaynağı oldukça geniştir. Tarımcılık, hayvancılık geliştiği gibi teknolojik ürünler üretildi, sanatın gelişmesi ile birlikte çeşitli eserler yapılarak insanlar geçimlerini sağlamıştır. Bilgi çağı olduğundan dolayı sanayileşme artarak insanlar yüksek değerler kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu