Duyu Organları ve Görevleri Nelerdir
İnsanların sahip olduğu toplam 5 duyu organı bulunmaktadır. Bunlar sayesinde görebilir, hissedebilir, tadabilir, duyabilir, koklayabilirler birisinin sahip olduğu duyuyu yitirdiği zaman diğerleri bu konumlarda daha çok gelişiyor. Duyma duyusunu kaybeden birisi daha iyi görebilir yada görme duyusunu kaybeden duyabilir.
Göz
Görmemiz için gerekli olan duyu organımızdır. Gözümüz içinde bulunan hücreler yansıyan görüntüyü beynimize ileten duyu sinirleri içerisinde yer alır. Gelen bilgiler beyin içerisinde değerlendirilip süzüldükten sonra görmemiz gerçekleşir.
Kulak
İşitme duyu organımız olarak görev yapmaktadır. Dışarıdan gelen ses dalgaları kulağımıza gelerek işitme kabiliyeti kazanmamızı sağlar. Dışarıdan kulak kepçesi olarak sesin daha saf haliyle gelmesini sağlamaktadır.
Burun
Koku alma görevi gören duyu organımız olmakta. Burnumuzun aldığı kokuları içinde bulunan sinirler sayesinde beynimize doğru iletir. Keskin kokular ve zararlı olduğu zaman bunları istem dışı olarak hapşırarak uzaklaştırır. İçinde burun kılları, kılcal damarları, mukoza, koku alma hücreleri vardır.
Dil Tat Alma Duyumuz
Cisimlerin tadını alma duyu organımız olarak görev görmektedir. Yediğimiz yiyeceklerin tadını dilimizde bulunan kasların üstünde yer alan tat alma duyu hücrelerimiz bulunur. Dilimizin üstünde yer alan kabarcıklar tat almamızı sağlayan tomurcuklar veya cisimciklerdir.
Hissetme Duyumuz
Ellerimizle bir noktaya dokunduğumuz zaman sıcak veya soğuk olduğunu anlarız. Tırtıklı veya düz bir zemin olduğunu dahi hissederiz. Vücudumuzun büyük bir kısmı sinirler ile kaplı olduğundan dolayı temas ettiğimiz her yeri hissederek beynimiz yorumlar. İç organlarımızda bu hissetme özelliği bulunmamaktadır öyle olsaydı hareket ettiğimiz zaman büyük acılar çekerdik.