Enerji Kaynakları Nelerdir
Enerji kaynakları doğada ihtiyacımız olan temel kaynaklardır. Dönüşümlü olarak enerji üretiminde bu kaynaklardan yararlanılırız. Yenilenmeyen ve yenilenen enerji kaynakları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Yenilenmeyen Enerji Kaynakları
Taşkömürü: Kalorisi yüksek olan, yer altında uzun yıllar boyunca bekleyerek dönüşüme uğramış kömürdür. Demir-çelik sanayisinin önemli alanlarında kullanılmaktadır. Isınmada termik enerjisi elde edilerek elektrik enerjisine sahip oluruz.
Linyit: Taş kömüre göre kalorisi daha düşüktür. Yapıların ısınmasında ve elektrik enerjisi üretiminde kullanılır.
Petrol: Günümüzün önemli enerji kaynağıdır. Motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılır, elektrik üretiminde, motor yağı ve asfalt yapımında kullanılmaktadır.
Doğalgaz: Konut ve yapıların ısınması için elektrik enerjisinden yararlanarak kullanılan bir çeşit enerji birimidir. Petrolden sonra dünya üzerindeki en önemli enerji kaynaklarındandır.
Nükleer enerji: Toryum, uranyum gibi radyoaktif maddelerden elde edilen büyük enerjiden yararlanılır. Uzay teknolojisi ve tonajlı gemilerde çekirdek enerjisi olarak kullanılmaktadır. ülkemizde henüz nükleer enerji santrali bulunmaz.
Yenilenen Enerji Kaynakları
Hidroelektrik: Baraj sularının uyguladığı güç sayesinde çalışan elektrik santralidir. Ülkemizde yüksek üretim potansiyele sahip akarsu ve dereler bulunmaktadır. Bunların üzerine bir çok baraj yapılarak kullanılmaktadır.
Jeotermal enerji: Yeraltından çıkan sıcak kaynak sularından yararlanarak buhar elde edilir. Genelde fay hatlarının olduğu yerlerde görülerek konut ısımı, termal turizm alanında kullanılmaktadır.
Güneş enerjisi: Karadeniz kıyıları ve yüksek yerler hariç onun dışında yaz aylarında bölgelerimiz sıcak geçmektedir. Güneş potansiyelinden yararlanarak binalarda sıcak su elde edilerek ısı sağlanmış oluyor.
Rüzgar enerjisi: Rüzgarın esme gücünden yararlanılarak elde edilen enerjidir.
Dalga ve gelgit enerjisi: Henüz yeterli düzeyde gelişmiş olmamasına rağmen ABD, Çin, Fransa, Kanada gibi ülkelerde elektrik üretimi yapılmaktadır.
Biyoenerji: Odun, bitki, hayvan, orman endüstrisinden tarım atıkları ve çöplerden elde edilen enerjidir.