Hücre Duvarı Nedir Kısaca
Hücre duvarı, diğer adıyla hücre çeperi bitki, mantar ve prokaryot hücrelerinde bulunan ve hücre zarını çevreleyen yapıdır. Hücrenin iç ve dış etkilere karşı korunmasını sağlamaktadır.
Hücre Duvarının Özellikleri
- Canlılık özelliği göstermez.
- Hücreyi dış etkenlere karşı koruma görevi üstlenir.
- Hücre zarı gibi seçici geçirgen değildir.
- Hücre duvarı bitki hücrelerinden selülözden, mantar hücrelerinde kitin veya selülözden, bakteriyel hücrelerde ise peptidoglikandan meydana gelmiştir.
- Hücreyi destekler ve daha dayanıklı olmasını sağlar.
Bitki hücrelerinde görülen hücre duvarı, bitki eşey hücrelerinde bulunmaz. Bu kısımlarda hayvan hücresini andıran plazmalema denilen bir yapı bulunmaktadır. Fakat döllenmeden sonra hücreler, yüzey kısımlarına salgıladıkları ince ve jele benzeyen bir madde ile ilksel duvar denilen bir çeper oluştururlar. İçinde pektin bulunan bu ilksel duvarın görevi, hücre bölünmesinden sonra oluşan yeni hücreleri birbirinden ayırmakta ve bir arada tutmaktadır.
Hücre Duvarı Nasıl Oluşur?
Yeni oluşan hücreler, duvar için gerekli maddeleri duvar kısmında toplayarak hücre birincil duvarın oluşmasını sağlarlar. Bu yapı pektin ve mikrofibrillerden meydana gelmektedir. Mikrofibrillerin yapısında selülöz bulunur. Oğul hücrelerin zamanla büyümesi, birincil duvarında genişlemesine neden olur. Biriken mikrofibriller tabakalaşarak ikincil duvar oluşur.