Okul

İşsizliğin Nedenleri Nelerdir

Ülke nüfusuna oranla çalışabilecek kişilere iş istihdamının yetersiz kalması sonucunda işsizlik ortaya çıkar. Çalışabilecek duruma gelen kişilerin mesleğini icra edememesi ve iş bulamaması sonucunda git gide artış gösterir. İşsizliğin artış göstermesi ülkenin çıkmasa girmesine sebep olur. İşsizlik oranı ülkenin gelişmişliği ve refah düzeyinin yansımasıdır.

İşsizliğin neden bazı ülkelerde yüksek olduğunun nedenlerini inceleyelim.

Ekonomik krizler: Dış ülkeler ve ülke yönetiminin yetersiz hale gelerek döviz elde edememesi sonucunda ticaret durma noktasına gelir. Ülkenin borcu ödenmediği takdirde değersizleşir ve dövizler değer kazanarak ülke kaosa sürüklenir.

Nüfus artışı: Hızla artan nüfus beraberinde yeni iş istihdamları getirir ancak karşılanmadığı takdirde işsizlik artar. Nüfusun hızla artış göstermesiyle beraber yeni iş istihdamlarına ihtiyaç duyulur.

Yabancı işçiler: Maliyetleri kısmak için kayıt dışı yabancı işçiler çalıştırılır. Sigortasız çalışan bu kişileri normalin çok daha az maliyetle iş yapar.

Teknolojinin iş gücünün yerini alması: Hızla gelişen dünyada makineleşme ve robotlaşma insan gücüne olan ihtiyacı azaltmıştır. Eskiden insan gücüne olan rağbet yüksekken artık makineleşme ile çok az seviyeye indirilmiştir. İnsan eli değmeden üretimlerde yapılmaktadır.

Eğitim: Kalifiyeli eğitimli insanların sayısının azlığından dolayı iş alanlarında çalışacak insan bulunmamasıdır. Çeşitli alanlarda iyi eğitim almış başarıya ulaşan kişilerin olmamasından dolayı talepler karşılanmamaktadır.

Bürokrasi: Yeni iş istihdamları için yapılacak yatırımların çeşitli sebeplerle engellenmesidir.

Özelleştirmeler: Devlet bünyesinde olan çeşitli iş alanlarında çalışan kişiler, özelleştirme olmasıyla beraber işçi sayısının azaltılmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu