Kemençe Hangi Yörelerde Çalınır
Kemençe, Karadeniz yöresinde yoğun olarak kullanılan müzik aletidir. İlk Ortaçağ döneminde Avrupa’da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Anadolu topraklarına gelmesiyle Doğu Karadeniz Bölgesinde benimsenerek kabul görmüştür. Klasik Türk Müziği çalgılarına dahil olmuştur.
Karadeniz bölgesinin yöresel halk oyunlarında kullanılan çalgı aletidir. Özellikle Trabzon, Rize, Giresun bölgelerinde kendine has müzik türleri vardır. Kemençe çalınarak hareketli halk oyunları oynanır, bunlardan biri horondur. Oyun ve eğlence amaçlı kullanılan müzik aletidir. Sürekli aynı ritimlere sahip olmasından dolayı herkes tarafından kolayca öğrenilebilir. Yaylı çalgılar arasında ülkemizde fazla tercih edilmese bile Karadeniz bölgesinde yoğun olarak kullanılır. Yaylı ve çalmak için tellere sahip olan çıta gereklidir. Yaylara sürtülen teller sayesinde ses ortaya çıkar. Kemençe her ne kadar Avrupa’da ortaya çıkmış olsa da yöresel çalgı aleti olarak ülkemizde kabul görmüştür.
Karadeniz müziklerinde genelde kemenç ve tulum adındaki çalgı aletleri kullanılır. Yörelere göre müzik türleri de değişiklik gösterir. Karadeniz denildiğinde akla gelenlerden biri kemençe’dir.