Sözlük

Kimya Nedir? Ne İşe Yarar

Kimya, bütün maddelerin nitelik, özellik, yapısındaki bileşimlerin hareket ve sonuçlarını inceleyen bilim dalıdır. Kimyanın Yunanca adı iksir, özsu anlamına gelmektedir.

Kimyanın Tarihçesi
Kimya ilk olarak felsefe, simya, tıp ve fizik ile ortaya çıkmıştır. Kimyanın babası Simya bilimidir. İlk simyacılar maddelerle uğraşırken amaçları farklıydı. Değersiz madenleri çeşitli karışımlarla değerli madenler olan altın, gümüşe dönüştürmek istediler. Uzun yıllar boyunca ölümsüzlük iksiri gibi boş uğraşlarla zaman geçirmişlerdir. 15. yüzyılda kimya bilimsel değer kazanmaya başlamıştır. 18. yüzyıla gelindiğinde hızla gelişim göstermiş, 20. yüzyılda son halini almıştır.

Kesin kaynak olmamakla beraber kimya ilk olarak Mısır’da ortaya çıktığı düşünülüyor. Kimya aslında binlerce yıl öncesine dayanan bilim olabilir. İnsanlar ateşi bulmasıyla maddelerin yapısını incelemeye başlamışlardır. Çakmak taşlarını kullanarak kıvılcımlar yaratarak ateşten yararlanmışlardır.

kimya bilimi

Kimya Ne İşe Yarar
Kimya insanlığa hizmet eden bilim dalıdır. Hastalıklarla mücadele eder, sağlığımızı korur, çeşitli karışımlarla ilaçlar ve antibiyotikler üretir. İnsan vücudunun besinleri sindirilmesine kadar kimya ilgilenir. Vitaminlerin çeşitliliği ve birbirinden ayrılması kimyanın görev alanına girer. Bakterilerin tespit edilerek mikropların yok edilmesi için sayısız ilaç kimya dalında yapılır.

Doğadaki tüm maddeler incelenerek yapılarına göre birbirlerinden ayrılırlar. Yararlı olanlar çeşitli değişimlere uğrarlar. Örneğin petrol hammaddesi işlenerek yakıt olarak kullanılmaya elverişli hale gelir. Otomobillerin çalışabilmesi için ihtiyacımız olan yakıtı petrolden sağlarız. Kimyanın çalışmaları tüm maddelere yönelik yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu