Okul

Kış Mevsiminde Görülen Canlılar

Kış aylarında soğuk havanın etkili olması canlıların yaşamlarını yakından etkilemektedir. Canlıların besin ve iklim koşullarına göre değişiklik göstermesi görülüyor. Bazı canlılar kış soğuğuna karşı savunma almadan yaratılışlarında vücutlarında yağlar ve deriler onların soğukta donmasını önlemektedir.

Kutup ayıları: Aklımıza gelen ilk isimlerden birisidir soğuk havalarda yaşarlar ve üşüdükleri hiç görülmez. Yağ tabakası ve derilerinin kalın olması onları korumaktadır. Buzlu suda avlanmaya çıkabilir karların üstünde uyuyabilirler. Yetişkin bir kutup ayısı 2.5 metre boyuna ulaşır 800kg ağırlığında olmaktadırlar.

Kutup kuşları: Kar tavuğu olarak bilinen “Tarmagin” adındaki kuşlardır. Yaşamlarının büyük kısmını kutupların dondurucu soğuklarında geçirirler. Tüyleri mevsime göre renk değiştirir. Kamuflaj olması ile diğer canlılara yem olmaktan kurtulur.

Kutup tilkisi: Dondurucu soğuklarda yaşayan canlılardan birisi olur. Sahip olduğu kürkü onu dondurucu soğuklardan korur. Kar ve buz kaplı alanlarda sorun yaşamadan yaşamını sürdürmektedir.

Deniz aslanları: Kutup sularında yaşayan deniz canlılarından birisi sahip oldukları derileri ve altındaki yağ tabakasından dolayı hiç etkilenmeler.

Kutup böceği: Soğuk havada yaşayan canlılardan birisidir. Vücut sıcaklığını -20 dereceye kadar tutabilir yaşamını sürdürebilmektedir. Vücudunun ürettiği gliserol kanın ve sıvı maddelerin donmasını engelleyerek soğuğa karşı dirençli olmasını sağlamakta. Kutup böcekleri -87 derecelik havalarda dahi yaşayabilmektedirler.

kutup ayısı
kutup ayısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu