Okul

Toprakların Neden Farklı Özellik ve Görünüşte Olur

Topraklar bulundukları yerlere göre değişiklik gösterir. Toprak değişikliğini kayaçlar, bulunduğu yerin mineral, yağışı, hava koşullarına dayanarak bitki örtüsünde değişiklik sayesinde toprağın özellikleri ve görünüşü farklı olur.

Yağış alan bir bölgede olan toprak çamur halini almış çürümüş bitkilerle birleşmiş bir hale dönüşür. Toprağın rengi yağış ile koyu kahverengi olup tarım yapılması için el verişli olmaktadır.

Yağış almayan yerlerde topraklar daha çok açık kahverengine sahip olup bitkiler yetişmez, canlılar barınamaz, tarım için elverişsiz alan olmaktadır. Toprakların rengi ve içersinde bulundurduğu mineraller az olduğundan dolayı işlemeye uygun değildir.

Topraklar yüksekliğe bağlı olarak değişikliği görülür örneğin Karadeniz de yer alan toprak ile iç Anadolu bölgesinin kurak yerlerinde bulunan toprakları bir değildir. Gördüğünüz gibi yağışlı olan topraklar ve kuraklıkla karşılaştırılmış topraklar farklılık gösterebiliyor.

Az yağış alan yerlerde topraklar çürümüş bitkiler veya hayvanların atıkları karışmaz. Toprağın rengi açık olup az verimli toprak olarak tarıma elverişli değillerdir.

Toprakların meydana gelişi yeryüzünde bulunan kayaçlar, taşların zamanla aşınarak parçalanması sonucunda ortaya gelmiştir. Kayaların içinde bulunan mineraller doğrultusunda renklerine ve verimlerine etki gösterir.

toprak çeşitleri
toprak çeşitleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu