Türkiye’de Rüzgarların Oluşturduğu Şekiller
Ülke kıyılarımızın bir çok noktasında kumsallar hakimdir. Delta sahaları ve kurak olan iç bölgelerinde kumlu toprakların hakim olması rüzgarların etkisiyle oluşan yer şekillerine rastlanır. Kumullar, şahit kayalar ve mantar kayalar bunlardan biri olmaktadır.
Rüzgarların etkisiyle birlikte tarım arazilerinin kumullarla kaplanarak verimini kaybetmesini önlemek adına devlet ağaçlandırma çalışmaları yapmış başarılı olmuştur.
Rüzgarın aşındırma etkisi iki şekilde gerçekleşir. Kum, kil ve mil gibi hafif malzemeleri havalandırarak taşınmaktadır. Bu olay deflasyon olayıdır. İkincisi rüzgarın yerdeki malzemeleri kaldırarak kayaların yüzeyine çarptırmalarıdır. Bu olaya korozyon denir.
Tortul kayaçların zayıf olmasından korozyon olayı sık görülür. Rüzgar yönüne bağlı olarak U şeklinde oluklar oluşmuşlardır.
Rüzgarların aşındırma ve biriktirme gibi faaliyetlerin yapılması daha çok iç bölgelerimizde kendisini gösterir. En önemli nedenlerinin başında kuraklık ve bitki örtüsünün zayıflığı gelmektedir.
Rüzgar tarafından taşınan malzemelerin hızıyla birlikte bir engelin önüne biriktirmesiyle engeller oluşur. Bu şekillerin büyük bölümü kum tanelerinin birikimi sonucunda oluşmaktadır.