Okul

Vücudumuzdan Atık Maddelerin Uzaklaştırılmasında Hangi Organlar Görev Alır

Canlılar için yaşamlarını devam ettirerek soylarının gelecek nesillere aktarılması için beslenirler. Beslenen canlılar bir süre sonra çiftleşerek çoğalırlar. Alınan besinler vücutta sindirim sistemi tarafından ihtiyaç doğrultusunda sindirilir. Fazla olan mineral ve vitaminlerin vücuttan atılması için organlarımız çalışarak bunların uzaklaşmasını sağlar. Boşaltım sisteminde görev alan organlar bu noktada önemli görev üstleniyorlar. Organlar dengemizi sağladıkları gibi sağlığımızı koruyan en önemli vücut parçalarıdır.

Dışarıdan aldığımız besinler vücudumuz için yapıcı, onarıcı ve düzenleyici şekilde çalışmaktadır.

Vücudumuzdaki atık maddeleri dışarı atmak için görevli olan organlarımız böbrek, deri, karaciğer, akciğer ve kalın bağırsak olarak ayrılır. Organlarımız görevlerini yerine getiremez hale gelirse hayati önem taşıyarak atık maddeler vücudumuzda birikerek bizlere zarar verirler. Zehirli maddeler zehirlenmemize sebep olabilir.

Böbrekler: Kanımızı süzerek içindeki zararlı atıkları dışarıya çıkartıp idrar haline getirerek atar. Fazla tuz ve minerallerin süzülmesini sağlayarak dışarıya atılır.

Deri: Vücudumuzdaki su ve tuz fazlalığını terleme yaparak dışarıya atar. Vücut sıcaklığımızı dengeleyerek kontrolünü sağlar.

Karaciğer: Vücudumuza aldığımız yağ ve proteinlerin sindirilmesinde zararlı olan maddeleri üreye değiştirerek korur.

Akciğer: Kanımızın içindeki karbondioksitleri alarak yerlerine oksijen ilavesi yaparlar.

Kalın Bağırsaklarımız: Sindirimi sağlayarak aldığımız besinleri katı halde dışarı atılmasını sağlar.

böbrek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu