Okul

Sümer ve Babil Kanunları Arasındaki Fark Nedir

Sümerler ve Babiller, Mezopotamya toprakları üzerinde kurulan iki uygarlıktır. Aynı coğrafyada olmaları etkileşim sağlamalarını sağlamıştır. Fakat iki uygarlık arasında yaşamsal olarak farklılıklar gözlemlenmiştir.

Sümerler eğitim ve ticaret alanında gelişme göstermiş uygarlıktır. Yazıyı ilk bulan uygarlık olması beraberinde hukuk sisteminin de gelişmesini sağlamıştır. Urgakina kanunları sümerler döneminde hak ve cezaları içeren kanunnameleri barındırmaktadır.

Babiller ticaret ve hukuk alanında uygarlığı ileriye taşımışlardır. Devlet kendi siyasetini iyi çizerek yol almıştır. Devlet yöneticilerinden Hammurabi’nin kanunları tarihin ilk yazılı kanunları olarak kabul edilmiştir.

Sümerler ve Babiller arasındaki farklar;

Sümerlerin hukukunda ceza sistemi para cezası olarak ayarlanmış, Babiller de hukuk sistemi kıstas yapılarak uygulanmaktaydı.

Hammurabi kanunlarının yaptırım gücü etkilidir. Etki alanı geniş olarak ticaret, siyaset, miras ve sosyal kültürel alanlarında uygulanmıştır.

Hammurabi kanunları ırkçı bir mantalite ile hazırlanarak uygulamaya koyulmuştur.

Sosyal ve hukuk alanında devlet düzeni hukuksal kanunlarla ortaya çıkmıştır. İki Mezopotamya uygarlığı, tarihte yazının bulunmasıyla birlikte önemli ilerleme kaydetmiştir. İlkel çağlarda insan haklarının gereklilikleri görülmüştür. Önemli olduğu ortaya koyularak, insanların dünyada varoluşlarında hak ve özgürlükleri koruma altına alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu