OkulSözlük

Hoşgörü Nedir Kısaca

Hoşgörü karşımızdaki kişilerin yaptıkları eylemlere ve yargılara karşı sabırlı şekilde müsamaha, tahammül, katlanma ve görmezlikten gelerek yaptıklarını hoş görmekten gelir. Kişinin kusurlarını ve davranışlarını cahilliğe vererek bunları görmezlikten gelme durumudur. Hoşgörülü olmak iyi alışkanlıklardan olup belli bir sınırı vardır, insanlara kötü söz kullandığınız ve bunları zorladığınızda hoşgörü göremeyebilirsiniz.

Sosyal insan olduğumuzdan dolayı kasıtlı ve kasıtsız şekilde bize maddi manevi bakımdan zarar verecek durumlara karşılık erdemli davranarak görmezlikten gelinmesidir. Tasavvuf alanında hoşgörüyü anlatan en büyük ilim insanlarından hoşgörüdür.

Hoşgörülü davranışlar insanların değerlerinin yükselmesini sağlar. İnsanlara sevgi ve saygının değerleri bu sayede yükselmesi sağlanır. Olumsuz düşüncelerden kendimizi arındırarak, önyargılı davranışlarımıza yer vermediğimiz bir bakış açısı olmalıdır. Hoşgörü göstermek için saygı ve sevginin olması şarttır. Her insanı ayırt etmeksizin sevgisini, sabrını gösterme durumudur. Mevlana’nın hoşgörüye verdiği değerleri hep göstermiştir. Seviyeler yüksek ve değerdir.

Hoşgörü Sözleri
Hoşgörülü olmak insanları kazanmaktır.
Hoşgörülü erdemliktir aslında, insanlara bir şey kaybettirmez.
İnsanlık için hoşgörülü olmak şarttır.
Hoşgörülü bir insan topluma faydası olur.
Ben hoşgörülü bir insanım.
Gel ne olursan ol yine de gel.
Hataları affetmesini bilmeli, görmezlikten gelerek insanlara değer verilmeli.
Doğum ve ölüm arasında yaşam sürdürmekteyiz. Hoşgörü olmazsa hayat çok daha zordur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu