Sözlük

Tevekkül Nedir Kısaca

Tevekkül dini terim olarak dilimize girmiştir. İş yapılırken üstüne düşen her şeyi yaptıktan sonra bir şeyi Allah’a bırakmak ondan beklemek anlamına gelir.

İnsan bir konu hakkında üzerine düşen her şeyi yaptıktan sonra işin devamını Allah’a havale eder. Olacağını beklemek ve bozulmamasını dilemektir. Allah’a güvenmek, dayanmak, bağlanmak ve sığınmak anlamında kullanılır. İşin rast gitmesi için tevekkül edilir. Herhangi bir işte elinden geleni yaptıktan sonra olması için Allah’a bırakır. Her şeyi kendince doğru ve dürüstçe yapan biri Allah’tan umudunu kesmez.

tevekkul

Tevekkül Türleri
Yaratılmışlara tevekkül etmek: Falan kimsenin hayatta olmasıyla endişe edecek bir şey yok düşüncesiyle fani insanlara güvenip sırtını dayamaktır.

Mala tevekkül: Bir kimse malına, mülküne ve parasına güvenerek olduğu sürece bana bir şey olmaz, bir şey yapamazlar düşüncesi ile tevekkül etmektir.

Nefse tevekkül etmek: Canı sağlığı ve kuvveti sıhhatinde olduğu sürece sırtının yere gelmeyeceğini düşünen insanın kendisine tevekkül etmesidir.

Allah-u Zülcelal’e tevekkül: Mal mülk sahibi veya fakir olmanın hiçbir önemi olmadığı, nasıl dilerse beni o hale sokar, ister aç bırakır, ister nimetlendirir, şeklinde tevekkül etmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu