Sağlık

Yetersiz Beslenme Nedir

Beslenme yaşamın temel gereksinimlerine biridir. Beslenme nedir diye soracak olursak; beslenme daha kaliteli bir yaşam için vücudun gereksinim duyduğu besin maddelerini uygun miktarda yeme ve İçme alışkanlığıdır.

Yetersiz beslenme

Yetersiz beslenme vücuda günlük alınması gereken besin maddeleri ( vitaminler, yağlar, karbonhidratlar, proteinler ) tüketilmediğinde veya yetersiz şekilde tüketildiğinde yetersiz beslenme meydana gelmiş olur. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıkları adı altında insanlara çok küçük yaşlarda alışkanlıklar kazandırılır. Yetersiz beslenmenin temelinde kişilerin aile yapısı önemli rol oynar. Ailenin beslenme yapısı o aile fertlerinin de bir nevi sağlıklı veya sağlıksız bir şekilde beslenmesine katkı sağlamaktadır.

Her canlının yaşamını sürdürür devam ettirebilmesi için beslenmeye ihtiyacı vardır. İnsanlar yaşamını sağlıklı bir şekilde devam ettirmesi için bir kaç besin öğesine ihtiyaç duyarlar. İnsanların daha küçük yaşlardan itibaren büyümesi ve gelişimi, sağlıklı ve aktif bir şekilde uzun bir süre yaşaması için bu besin maddelerinin her birinden tüketmesi gerekmektedir. Vücuda günlük alınması gereken bu besin maddelerinden biri dahi alınmadığında veya yeterli miktarda alınmadığında, büyüme ve gelişim durur, vücut fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelir ve kişi sağlığı ciddi derecede bozulur.

Günlük alınması gereken besin öğeleri ihtiyaçtan fazla alındığı durumda ise bu fazla besinler vücutta yağ depoları haline gelerek insan sağlığı adına zararlı olur ve sağlık önemli ölçüde bozulur. Yetersiz ve dengesiz beslenme günümüzde ciddi bir sorun haline gelmiştir. Yetersiz beslenen kişilerde cilt problemleri, aşırı zayıflık veya şişmanlık, hareketlerde ve hatta psikolojide bozulmalar ve bunlara baş ağrıları, halsizlikler de eklenir. Yetersiz beslenme alışkanlığına sahip olan insanlar çok ciddi sağlık problemleri ile karşılaşmaktadır. Çoğu hastalıklar sağlıksız, dengesiz ve yetersiz beslenmekten meydana gelmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu