Sözlük

Hammadde Nedir

Hammadde, sanayi ve üretim alanında eşyaların yapımında kullanılan maddenin ilk haline denir. Üretim yapılacak ürünün doğadaki saf halidir. Örneğin altın alacağımız zaman çeşitli türlerde kolye, bilezik, yüzük, takılar halinde bulunur yapımında kullanılan hammaddesi ise altındır.

Hammadde, maddenin doğada işlenmemiş haline denir. Kullandığımız her şeyin hammaddenin işlenmesi sonucunda ortaya çıkar. Ağaçlar, odunlar, demir, petrol hepsi hammaddedir. İşlenerek hal değişime uğrayarak kullanıma hazır hale getirilir. Bazı hammaddeler doğada kendi kendini yenileyerek devamlılığını sağlar. Bunlar uranyum, fosfat, bakır, demir, altın, petrol, kömür, doğalgazdır. Sanayi alanında üretimin yapılabilmesi için hammadde kullanılır.

Doğada meydana gelirler kullanılarak yok olurlar ancak doğada zamanla kendi kendine oluşurlar. Yeraltında bulunan kaynaklar olarak kullanılır. Oluşmaları yüzlerce, binlerce yılı alabilmektedir.

Pamuk, keten, Hindistan cevizi, mandalina, portakal gibi kendi kendini yenileme özelliği olan hammaddeler kendini devam ettirir. Bunlar beslenmemizde kullandığımız besinler olmaktadır. Kullanırız ancak zamanla ağaçtan yenileri yetişerek devamlılık sağlarlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu