OkulSözlük

Sis Nedir? Nasıl Oluşur?

Atmosferde bir çok hava olayı gerçekleşir. İklimin etkisine bağlı olarak gerçekleşen hava olaylarından birisi sis’tir. Genelde bulutların toprak ile buluşması denebilir. Gökyüzündeki bulutların aynı şekilde yeryüzüne yaklaşarak göz gözü görmez hale gelmesi olur. Yerküreye temas eden sis ile gökyüzünde bulunan bulutların arasında hiçbir şekilde fark yoktur. Alçalmış olan haline sis denir.

Sis genelde yeryüzünde sabah ve akşam vakitlerinde görülür. Yeryüzüne doğru inen bulutlar veya oluşan sisin etkisi ile meydana gelir. Soğuk havaların sıcak karalara temas etmesi sonucunda sürtüşmesiyle oluşur. Genelde sis sonbahar mevsimlerinde görülür. Sıcak yeryüzüne temas eden soğuk havalardan dolayı sis oluşumu sağlanır. Toprağın soğuması ile alçak noktalarda sis tabakası kendisini oluşturur.

Şehirlerde sis oranının daha fazla görülmesinin sebebi kalorifer ve fabrika bacalarından çıkman gazın atmosfere karışmasıdır. Sis seyrek yapıda oluşurken şehirlerde yoğunlaşması havadaki tozun bütünleşerek sisin daha yoğun şekilde oluşmasında aktif olarak kendisini gösterir. Sislerin en ok görüldüğü bölgelerden biri Newfoundland açıklarıdır. Kuzey yarım kürede yer aldığından kuzey kutup dairesinde soğuk su üzerinden geçen hava kütlesine bağlı olarak yoğun sis meydana gelir. Oluşan su zerrecikleri yağmura dönüşmeden havada sis haline dönüşür.

Radyasyon Sisi: Ayaz gecelerde bulut olmayan havalarda görülür. Yeryüzündeki ısı atmosferle karışması önlenerek, yeryüzündeki ısı kaybının çok olduğu yer yüzeyi soğur. Yerden yükseldikçe yoğunluğa bağlı olarak yeryüzüne çıkar.

Adveksiyon Sisi: nemli ve sıcak hava kütlesi bir anda soğuması sonucunda oluşan sistir.

Oroğrafik Sis: Yükselen havanın soğuması sonucunda oluşan sislerdir. Genelde dağ tepeleri ve yükseklerde görülür.

Cephe Sisi: Sıcak ve soğuk havanın karışması sonucunda soğuyarak yükselen havadan oluşur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu