Okul

İftiranın Kişi ve Topluma Zararları

Dinimizde iftiranın yeri günahlar arasında gösterilmiştir. Bir kimsenin arkasından veya yüzüne karşı emin olunmayan bir konu hakkında suçlamalarda bulunulmasına iftira denir. Tanıdığımız yahut tanımadığımız biri hakkında suçlamalarda bulunmaktan sakınmalıyız. İftira atmak dinimizde ölü kardeşinin etini yemek gibidir diye ifade edilmiştir. Hucurat 12 suresinde sakınılması gerektiği belirtilir.

Bir kimsenin işlemediği bir suçu işlemiş gibi göstermek, yalan ve haksız yere kötü vasıf ve niteliklerle suçlamaktadır. İftira toplum içinde huzursuzluk ve sorunların ana sebebidir. İnsanlıkla bağdaşmayan çirkin huylardan biridir. Bir kimsenin toplum içindeki onur, şeref ve saygınlığına leke getirmektedir. Özellikle kadınlara iftira atmak büyük günah sayılmış ve dinimizce yasaklanmıştır.

Kur’an-ı Kerim’de Allah şöyle buyurmuştur; “Kim bir hata ve günah işler de sonra onu bir suçsuza atarsa muhakkak ki o iftira etmiş ve apaçık bir günah yüklenmiştir” (Nisa 112)

İşlediği günah ve suçtan dolayı başkalarını suçlamak yasak ve günah olduğu dinimizce belirtilmiştir. İnsan başkalarını kötüleyerek hayır işleyemez. İftira atan kişinin bir gün söylediği yalan ortaya çıkar. Toplum içinde güvenilmez, sorunlu, yalancı damgası yer. İftira atmak kişinin namusuna, onuruna leke getirir. Şüphesiz kolayca silinmediğinden dolayı iftiralardan dolayı kişi zan altında kalır. İftira atılarak suçlanan kişi toplum tarafından da dışlanır. Dinimizce yasaklanan iftiradan uzak durmalı ve sakınmalıyız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu