Okul

Göl Ekosisteminde Yaşayan Canlılar

Göl Ekosistemi Hakkında Bilgi, Göl Ekosisteminde Yaşayan Canlı Türleri

Göl ekosistemini karalar ve durgun sular oluşturur. Göllerin çevresinde çeşitli bitkiler ve canlılar yaşamlarını sürdürmelerini sağlar. Barınma, beslenme ve yaşamlarını sağlarlar. Kara ve sus sitemlerinde iç içe gelmesi sonucunda nitrat, fosfat tuzlarının birikimlerini sağlarlar. Biyolojik bakımdan çeşitlilik sağlanır ve göllerin yüksek kraterlere gelmesini doğrular.

Göl ekosisteminde yaşayan canlı türleri sazan, balık, turna, levrek, kurbağa, kuşlar, böcekler, ördek, yılan, çekirge, sazlıklar, sinekler, küçük balıklar, timsahlar gibi canlılar ekosistemde yaşamlarını devam ettirirler. Bitki türü olarak atkuyruğu, nergis, eğrelti otu, kamış gibi canlılardan oluşur. Göllerin büyüklüğü, derinliği, sıcaklığı, tuz miktarı, ışık miktarı ve suyun özellikleri yaşayan canlı türlerinin çeşitlilik sağlamasına imkan sağlar.

Göllerde derinlere inildikçe oksijen azalıp su koyu kahverengine sahip olur. derinlerde yaşayan canlı türleri az olup büyük göllerde kıyı kenarlarında daha çok yaşam belirtisi gözlemlenir.

göl ekosistemi

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu