SağlıkSözlük

İşlenmiş Gıda Nedir?

İşlenmiş gıdaları büyük marketlerde alışveriş yaparken çeşitli ürünlerin üzerinde işlenmiş yazısını görerek anlamaktayız. Hayatımızın her alanında işlenmiş gıdaları görmekteyiz. Fastfood ürünleri bölümünde daha sıkça görmekteyiz. İncelediğimiz her ürünün işlenmiş olduğunu görüyoruz. Üretim yerinde kolay ve pratik olmak amaçlı olarak önceden işlenerek hazırlanmış olan gıdalara denir. Bunlar bize ulaşırken hali hazırda yapılmış ve sunulmuş olarak getirilir.

İşlenmiş gıdalarda yüksek şeker ve mısır şurubu gibi katkı maddesinin bulunmasından dolayı obeziteye davetiye çıkarmaktadır. Avrupa ülkelerinin bazılarında obezitenin önüne geçmek için fastfood ürünlerinin reklamları yasaklanmıştır.

İşlenmiş gıdalara katılan katkı maddelerinden dolayı farklı işlenmiş gıdaların birlikte tüketilmesi hastalıklara sebep olabilir. Örneğini peynir, et, tahıl ürünlerinin yanında ceeseburger ve pizza tüketilmemelidir.

İşlenmiş gıdalara karıştırılan katkı maddeleri vücudumuzdaki yararlı bakterilerin ölmesine sebep olabilir. Vücudumuza yaşayan yararlı bakteriler, işlenmiş gıdaların vücuda girmesi ile zehirlenerek gerekli olan enzimlerin salgılanmasını önlemektedir.

İşlenmiş gıdaların yapımı besin değeri düşük malzemeler ile yapılmaktadır. Örneğin kullanılan rafine yağlar kalp ve beyin hormonlarına zarar verebilecek derecededir.

Aceleye gelen ve ayak üstü işlenmiş gıdaları tüketmek zorunda kalanlar için daha çok tehlike oluşturuyor. Fastfood alışkanlıklarından dolayı kişilerin kilo almasına neden olmaktadır. Ayak üstü yenilen yemekler sindirim sistemine müdahale ederek sindirim sistemi sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.

İşlenmiş gıdalar arasında sosis, salam, sucuk, pastırma gibi ürünler kanser tetikleyici katkı maddeleri içermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu