Okul

Kapitülasyonların Veriliş Nedenleri Gelişimi ve Sonuçları

Kapitülasyon ülke sınırları içinde yabancı ticaretçilere tanınmış olan çeşitli ticari haklardır. Ülke ekonomisinin düzeltilmesi için Osmanlı Devleti tarafından yabancı ülke insanlarının daha rahat ticaret yapmaları için verildi. Yakın ilişkiler kurarak ülkenin bulunduğu durumdan kurtulmasında önem taşır. Osmanlı Devleti gerileme dönemine girdiği zaman ekonomisinin çöküşünü önlemek için kapitülasyonlara izin vermek zorunda kaldı. Coğrafi keşifler Osmanlı ve bir çok İslam devletinin zora girmesine neden olmuştur. Avrupalı devletlere ticari haklar tanınır.

Stratejik bakımından ülkenin gerilmesinin önüne geçilir. Sahip olduğu yerin değerini kaybederek sorun yaşamıştır. Kapitülasyonların yapılmasının bir diğer sebebi ise ülke ekonomisini canlandırmak olmuştur.

Gerileme ve çöküş döneminde ülke ekonomisinin tekrar toparlanması için yapıldı. Avrupalı yabancı iş adamlarına ticaret hakları daha özel şekilde tanınmıştır. Kapitülasyonlar beraberinde olumsuz etkilerde getirmiştir. Yabancı yatırımcılar için fırsat olurken yerli yatırımcılar için kayba neden olmuştur. Ekonomi piyasası dışa bağlı olarak çalışmalarını sürdürmüştür. Zamanla devlet ekonomisine zarar veren hale gelmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu