Okul

Yardımlaşma ve Dayanışma İle İlgili Atasözleri

“Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz” Biz insanoğlunun gücü sınırlıdır. Bu sınırlar dahilinde yapabileceğimiz işlerin çoğunda tek başımıza yapabilmemiz çok zor yada imkansızdır. Bir başkasından alacağımız yardım ve destek ile gücümüz ikiye katlanır böylece sonuç ile ilgili başarıyı elde ederiz. Bu atasözümüzde de tek başımıza kaldırmaya gücümüzün yetmeyeceği taşı güçleri birleştirerek yerinden kaldırabileceğimizi anlatmıştır.

Bu atasözümüzü güzel bir atasözümüz olan “Bir elin nesi var iki elin sesi var” ile de yardımlaşmanın önemi çok daha güzel açıklanmıştır. Bir elden çıkmayan ses diğer el ile birlikte ses verir. Bu atasözümüzde de yardımlaşma ile bir çok konunun ses getirip başarı ile sonuçlanacağı çok iyi ifade edilmiştir.

“Birlikten kuvvet doğar” atasözümüzde de yardımlaşma ile güç birleşmelerinin çok daha kuvvetleneceği bu kuvvetten de elde edilen gücün büyüklüğü anlatılmak istenmiştir.

“Yalnız taş duvar olmaz” Bir duvar düşünelim bu duvarın duvar olabilmesi için birden çok taşın üst üste kullanıldığını görürüz. Tek bir taş ancak taştır. Duvar olabilmesi için diğer taşlarla bir arada olmalıdır. Nasıl bir taşla duvar olunmuyorsa insanlarında tek başına bütün işlerin üstesinden gelemeyecekleri, birlik ve beraberlik içinde iş bölümü ile yaşamalarının gerekliliğini vurgulayan bir atasözümüzdür.

“Az veren candan, çok veren maldan” İnsan oğlu yaşamı boyunca yardımlaşmalara ihtiyaç duymuştur. Bu maddi veya manevi olabilir. Ama bu yardımlaşmada kendi ölçülerimiz içinde olmalıdır. Kendi imkanlarımız içinde vereceğimiz az bile olsa vermemiz bizim ne kadar içten ve samimi olduğumuzu gösterir. Çok vermek ise maddi gücümüzle ilgilidir. Maldan verilen fedakarlıklarla değil maddiyatın boyutlarıyla ilgilidir, içten ve samimi olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu