Okul

Deyim Aktarması Nedir

Deyim aktarmasının diğer adı anlam aktarmasıdır. Benzetme işlemi kullanılır. Kullanılan bir kelimeye benzer bir kelime kullanımına denir. Bazı deyimlerin birbirine aktarılması olayına da denilebilir.

Deyim Aktarmaları Nasıl Yapılır?

Duyu Benzetme Aktarımları: Duyulan bir kelimenin başka bir duyu kelimesi ile aktarılmasına denir. Veya başka duyular ile birlikte bile kullanılabilir. Duyu aktarımına örnek olarak;

  • Tatlı bir ses duyuldu.

Bu cümlede tatlı ve ses kelimesinde duyu aktarımları oluşmuştur. Tatlı kelimesi tat alma duyusundan alınmıştır. Ses duyusu ise işitme duyusunda alınmıştır. Bu iki duyu birbirleri arasında bir araya gelerek duyu aktarımı oluşturmuştur. Bu duyu aktarımlarının yanı sıra dokunma duyusundan koklama duyusuna kadar her türlü duyu aktarımı yapılabilir.

İnsan üzerinden doğaya aktarım:  Bu deyim üzerinde insana özgü olan bazı sözcükler doğa olaylarına karşı sözcükler içerisinde kullanılır. Örnek olarak;

  • Köpekler bitkiler ile oyun oynaması esnasında insanlara gülümseyerek bakıyor.

Bu cümlede gülümseme kelimesi insana özgü bir durumdur. Ancak bitki kelimesi hayvanlara yani doğaya aktarım söz konusudur. Örnek olarak insana özgü kelimelerin doğaya aktarımında kelimeler rol oynar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu