Okul

Türklerin Geçmişte Yaygın Olarak Oynadığı Oyunlar

Tarihte birçok Türk devleti kurulmuştur. Hepsinin kendi gelenek ve göreneklerine uygun çeşitli oyunları vardır. Geçmişten günümüze kadar ulaşan çeşitli tarihi oyunlarımızda bulunmaktadır. Günümüzde halen geleneksel olarak binlerce yıllık oyunlarımız oynanmaktadır. Kırkpınar güreşleri geçmişten günümüze ulaşan ata sporlarımızdan biridir.

Cirit: Bir at üzerine binen binici. Elinde olan uzun ve ince mızrak gibi sopayı, hareket halindeyken belirli bir hedefe atmaktadır. At üzerinde oynanan, hedefe cirit fırlatma oyunudur.

Güreş: Pehlivan adı verilen iki kişi arasında geçen müsabakadır. Pehlivanlar üzerlerine zeytinyağı sürerek güreşe başlarlar. Kimin sırtı yere gelirse o kaybetmiş sayılır. Yağlı güreş olduğundan pehlivanların eli kayabilir. Her yıl Edirne Kırkpınar güreşleri düzenlenmektedir.

Uçak: 7 kişi ile oynanan ebeleme oyunudur. Ebe olan kişi diğer oyunculara yaklaşarak durdurur. Ebe olan kişinin diğerlerini ebelemesiyle oyun biter.

Mendil kapmaca: Oyuncular dışında bir kişi ortada mendil tutar. İki grup arasında oynana oyundur. İki gruptan birer kişi mendili alarak grubunun olduğu yere geri gitmelidir. Eğer biri mendili alırsa diğer kişi onu yakalaması gerekir. Yakalarsa eğer kazanır yakalayamazsa o zaman kaybeder.

Hacı yatmaz: Ortaya bir sopa dikilir. Herkes sopanın etrafında daire oluşturacak şekilde dizilir. Sopayı diken bir numara söyler ve numara kiminse o kişi sopayı havada tutmaya çalışır.

Sek sek: Gidiş ve gelmek üzere tek ayak üzerinde oynanan oyundur. Tek ayak gider ve karenin içine ismini yazarak geri döner. Başkasının kutusuna basmadan gidip gelmesi gerekir.

Diğer oyunlar
Köylü-Şehirli
Uçak
Patlangaç
Yattı Kalktı
Eski Minder
Sıçratan Top
Alaylar
Deli Kız
Pembe Nine
Yedi Kremit

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu