OkulSözlük

Kültür Balıkçılığı Nedir?

Kültür balıkçılığı adı verilen okyanus, deniz, akarsu ve göllerin kenarlarına kurulan kapalı olarak balık yetiştiriciliğidir. Kapalı bölümlerden oluşan ve balıkların deniz suyu ile iç içe kaldıkları yerlerdir. Tuzlu su balıkları, karides, istiridye, deniz yosunu gibi işleri de kültür balıkçılığının parçası olarak faaliyet göstermektedir. Balıklar burada çiftleştirilerek çoğaltılıp kendileri için ayrılan yerlerde yaşamlarını devam ettirirler.

Dünya nüfusunun artması ile beslenme ihtiyacı da artmaktadır. Su ürünlerine her geçen gün talep atması avcılıkta yetersiz kalmaktadır. 2013 yılının verilerine göre dünya üzerinde 132 milyon su canlısı tüketilmiştir. Bunların önemli bir kısmını oluşturan 42 milyonu kültür balıkçılığı ile sağlanmaktadır. Doğal yaşam alanları bozulmadan dengeli bir şekilde beslenmesine olanak sağlayan bölgelerdir.

Kültür balıkçılığının yapıldığı yerlerde sazan, istiridye, midye gibi su canlıları üretilir. Ülkelere göre Endonezya %22, Çin %40, İsrail %60 olmak üzere kültür balıkçığı ile beslenmektedir. Kültür balıkçığında pahalı balıklar yetiştirilerek kar imajı arttırılmak istenmiştir.

Yetiştiricilik bakımından yaşanılan sorunlar devamı ilgi istemektedir. Kafeste atık yemler, üre, dışkı gibi çeşitli atıkların birikmesi tellerin patlamasına neden olarak yaşamlarını doğrudan etkilemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu