Hayvanlar Alemi

Kutuplarda Yaşayan Hayvanlar Nelerdir

Kutup bölgeleri, dünyanın en soğuk yerleri olduğundan, burada çok fazla canlı çeşitliliği görülmez. Sadece soğuk hava koşullarına uyum sağlayabilen hayvanlar yaşamaktadır. Kutuplarda yaşayan hayvanlar şunlardır:

Kutup Ayısı

Beyaz bir kürke sahip olan kutup ayılarının ayak tabanları, buzda yürürken, kaymasını engelleyen kürklerle kaplıdır. Ayrıca parmaklarının arasında, ördek ayağına benzeyen perdelerin olması, suda yüzmelerini kolaylaştırmaktadır. İri cüsseli olan kutup ayılarının ortalama ağırlıkları 700 kilogramdan fazladır. Etle beslenen bu hayvanlar mors ve foklarla beslenir. Som balığını da yiyen kutup ayıları, yaz mevsiminde et bulamazsa, meyve de yemektedir. Koku duyuları gelişmiştir, -50 derece soğukta hayatta kalabilir, buz gibi soğuk okyanusta yüzebilirler. Kar fırtınası olduğunda kendine karda bir çukur kazarak koruyabilmektedir.

Mors

Deniz memelilerinden olan Mors, fok ve deniz aslanları ile akraba olan bir hayvan türüdür. Erkek morslarda, üst köpek dişi 1 metre uzunluktadır. Ayrıca erkek ve dişi morslarda ağızlarının üstünde posbıyıklar bulunur. Sürü halinde yaşarlar. Erkek mors’un uzunluğu 3,5 metreyi bulabilir. Ağırlık olarak ise yaklaşık 1300 kilogramdır.  Karada zor yürürler, fakat denizde çok usta bir yüzücüdür. Morslar, kabuklular ve midyeler ile beslenir. Uzun zaman dişleri ve yağları için, insanlar tarafından avlandıklarından günümüzde kutuplarda 10 bin ile 50 bin arası mors kalmıştır.

Fok

Foklar, hayatlarının çoğunu suda geçirmektedir. Kürk ve vücutlarında bulunan yağlar sayesinde suda ve buzda soğuktan etkilenmezler. Yavru foklar doğduklarında bebek yağı denilen bir yağla kaplı olduklarından vücutları sıcak kalmaktadır.

Penguen

Penguenler, Güney kutbunda yaşarlar. Derilerindeki kalın yağ tabakası sayesinde soğuğa karşı dayanırlar. Penguenler, bir kuş türüdür fakat uçamazlar. Ev yapmazlar, topluluk halinde yaşarlar.

Diğer Kutup Hayvanları

Kutuplarda yaşayan diğer hayvanlar ise, balina, kutup tavşanı, kutup tilkisi, misk öküzü, ren geyiği, denizaslanları sayılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu