Okul

Hukukun Üstünlüğü İlkesinin Geçerli Olmadığı Bir Devlet Modelinde Ne Gibi Olumsuzluklar Yaşanabilir

Hukuk, yasaların ve kuraların uygulanmasında bağımsız olan mahkemeler tarafından denetleyen kurumları oluşturur. Hukuk devletin idari yapısı, devleti oluşturan unsurların denetlenmesinde etkin şekilde görev üstlenmektedir. Kabul edilmiş ve daha sonra kabul edilecek uygulamaların harekatının başlangıcıdır.

Hukuk üstünlüğünün sağlanmadığı ülkelerde, yönetenler tarafından keyfi şekilde uygulamalar olur. Halkın hak ve özgürlükleri kısıtlanmış olduğu gibi adaletsizlik, haksızlık, rüşvet, işkence gibi işler artık yürümeye devam eder. Haklı ve haksızın kim olduğundan ziyade zengin ve fakir kesimlerle halk birbirinden ayrılır. Vatandaşın devlete olan güvensizliği aynı zamanda yabancı yatırımcıların ülkeye gelmelerini önlediği gibi, halk isyana kalkışarak kaosa sebep olabilmektedir.

Hukuksuzluğun olduğu bir ülke de güçlü güçsüz ayrılacağından, vatandaşlar arasında kaos ortamı beraberinde suç oranının artışına sebep olur. Kaos içinde bir toplum ülkenin gerilemesine, zaman içinde kayıp yaşamasına sebep olabilmektedir. Bütün bunların önlenmesi için halkın iradesi sayesinde hukuk üstünlüğü sağlanmış olması gerekir.

Demokrasinin hakim olduğu bir ülkede hukuk bağımsızlığını kaybettiği ve görevini yerine getiremediği takdirde ülkenin görevli askeri birlikleri tarafından ülkenin tekrar huzur ve barışının sağlanması amaçlı olarak yönetime el koyulabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu