Sözlük

Uzay Bilimi Nedir

Uzay Bilimleri günümüzde yabancı ülkeler tarafından milyar dolarlar ile yatırım yapılan bir mecradır. Bu mecranın bu denli mühim olmasındaki asıl neden çağ olarak, uzmanlar tarafından ”Bilgi Çağı ya da Uzay Çağı” gibi isimlerle anılan bir çağa giren dünyadır.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yakın bir zamanda dünyadaki birçok enerji kaynağı tükenecek ve bu sebeple dünya yavaş yavaş yok olmaya yüz tutmaktadır. Buna engel olmak için yapılan birçok sistemli çalışma olsa da pek mümkün görünmediği için bilim insanları yaşanabilir yeni dünyalar keşfetmeyi bir alternatif olarak görüp bu yol üzerine birçok ülke araştırma üslerine destek sağlamaya başlamıştır. Gerek teçhizat/ekipman gerek ihtiyaç duyulan söz konusu deneylerin yapılacağı alan nezdinde birçok desteği sağlamışlardır. Özellikle canlı yaşamının bulunduğu herhangi bir gezegenin keşfi ile beraber orada koloni kuracak olan ülke, o gezegenin sahibi konumuna da erişecektir. Bu sebeple uzay bilimleri günümüzde en  önemli bilim alanlarından biri olma özelliğini korumakta.

Astronomi ve Uzay Bilimi

Astronomi uzay biliminin bir alt dalı olarak nitelendirilir. Keza astrofizik de öyle. Genellikle yıldız hareketleriyle ilgilenen astronomi bununla sınırlı kalmayıp evrendeki birçok yapıtaşın hareketlerini gözlemleyip bunlardan bir sonuca varmakta. Yapılan gözlemlerin çoğu günümüzde birçok sistemin önayağı olmuştur. Bunlardan biri de meteorolojidir. Yapılan tahminlerin veya ortaya atılan teorilerin tutarlığını ölçme aşamasında ciddi uğraşlar veren  bu alanlar geleceğin en önemli iki alanından biri olma özelliğini hala korumakta. Birincisi yazılım iken ikincisi uzay bilimleri-astronomidir.

Matematik, fizik yani fen ağırlıklı bu alanlar maddeyi ele alarak gök cisimlerini izleyip evrenin var oluşu hakkında ortaya yeni fikirler üretip bunları doğruluğunu saptayan bu alanda okumak ciddi bilimsel merak ve üstün akademik yetenek gerektirmekte. Türkiye’de bu alanlar pek tercih edilmemekte ve ilgi duyulmamakta ancak yabancı ülkeler bu alanlara karşı yüksek disiplin ve yatırımla destek sağlamaktadırlar. Çağa ayak uydurabilen bu tür ülkeler, daha fazla bilim insanı yetiştirmekte ve ülkenin gerek ekonomisine gerek de refah düzeyine ciddi katkılar sağlarlar. Bilimsel çalışmalara yatırım yapan ülkelerin  kalkınma düzeyleri diğerlerine nazaran ciddi düzeyde olumlu bir fark göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu