Genel Kültür

Totem Nedir? Nasıl Yapılır ve Dünya’da Totem Anlayışı

Türkiye’de totem inancı, futbol benzeri spor müsabakalarında bir takımın kazanması için yapılan hareketlerdir. Spor oyunlarında taraftarlar tarafından hareketlerden sonra gol veya basket olduğunda totem olduğuna inanılır. Spor oyununda tekrar gol olması için aynı hareketler tekrar edilerek gol olması inanırlar. Totem inancı insanların uğurlu olduklarını ve gerçekleşmesi ihtimal olan şeylere inanmaktır.

Totem inancına sahip kişiler başarılı olmak için çeşitli danslar, davranışlar, hareketlerde bulunurlar. İnançları ile bir daha başarıyı yakalayacaklarına inanırlar. Totem inancının aslı yoktur. O an gelişen bir olay tekrar aynı şekilde gerçekleşmez. Futbolda tuttuğu takım o totemi uygulayınca gol atamazsa başka bir totem inancı ortaya çıkacaktır. Her gol attığında o an totem inancı oluşur. Akla gelen gol atmalarını sağlayan unsur nedir diye etrafına bakmaktır. Yapılan her şeyin totem olduğuna inanılabilir. Gün içerisinde yaşadığı her şeyde totem inancı arayabilir. Türk halkında totem inancı anlık iyi bir şeylerin olması sonucunda tekrar olması için aynı şeylerin yapılmasıdır. İnsanlar nesnelere totem inancını yükleyerek kendisine şans getirdiğine de inanmaktadır.

Kuzey Amerika ve Avustralya’da totem inancı oldukça yaygındır. Varsayımlar doğrultusunda nesne veya davranışlarına inanırlar. İki totem olayının da birbirinden pekte farkı yoktur. Totemler daha çok nesnelere olan inançtır. Totemlerin insanlara şans, uğur, başarı getirdiğine inanırlar. Taş, ağaç, hayvan gibi canlıları kabul ederek bunlara totem derler. Totem inancı bir çeşit putlara tapmaktır. Amerika da yaşayan kızılderililerde totem anlayışı yaygındır.

Totem Nasıl Yapılır

totem
Totem bireyler veya toplumlar tarafından putlaştırılmış her şeydir. Elle hazırlanan heykeller, yapılar, hareketler ve davranışlar totem inancından ortaya çıkmıştır. Totemcilik din ile karıştırılmamalı. İnsanların yaşamlarına şekil verdikleri inandığı nesneler olduğunda totem inanışı ortaya çıkar. Aşırı derecede toteme inanan kişiler olduğunda sapkınlık ortaya çıkar. Aşırı derece totemlere bağlanma kişiler sapkın gruplara dahil edilirler. Totem inancının gerçek bir yanı yoktur.

Akla gelebilecek davranış veya nesnelere olan inançtır. Mesela maç oynanırken yaptığınız el işaretlerinden sonra gol oluyorsa bu sizin toteminiz olabilir. Veya televizyon karşısında maç izlerken ayak ayak üstüne atmanızla gol olursa totemdir. Kimileri ağacın uğurlu sayar rengarenk boncuklar asarak totem yapmaya çalışırlar.

Dünya’da Totem Anlayışı

totemciler
Yerli Amerikalılar, Afrikalılar ve Avustralyalılarda totem anlayışı yaygındır. Kendi elleriyle yaptıkları kutsal saydıkları çeşitli yapılar vardır. Bunların şekli insanı anımsatmaktadır. Büyücü olduklarına inandıkları kabile reislerinin isteklerini yerine getirirler. İlkel şartlarda yaşayan kabilelerde yaygındır. İnanışlara göre yaşadıkları yerin etrafını totemlerle kapatmak kendilerini kötü ruhlardan koruyacaktır.

Türk toplumunda bebeğin üstü sarı bezle örtülerek sarılık olmalarının engellenmesi, kötü bir şey söylendiğinde duvara vurulması, korkulan bir durumda başparmakla damağın yukarı kaldırılması totemin örneklerindendir. İnsanlar kendilerine uygun totemler yaratabilir. 13 rakamının uğursuz olup inanmakta bir totemdir.

Totemciler Nerede Yaşar

Totemciler senin benim gibi insanlardır. Totem inancı inançlar doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Günümüzde totemizmin yaşatıldığı yerlerin başında Güney Amerika, Avustralya, Afrika ve Okyanusya’dır. Kabile halinde yaşayan bazı ülkelerde totem anlayışı halen devam etmektedir. Totemcilerin kendi inançlarına göre ayinleri vardır. Totem ayinleri geleneksel ilkel bir şekilde yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu