Okul

Atatürk’ün Bilime Ve Teknolojiye Verdiği Önem

Atatürk için Kurtuluş Savaşından sonra asıl savaş şimdi başlıyor diyerek eğitimi işaret etmiştir. Eğitim alanında çeşitli yenilikler yaptığı gibi ilmin, aklın rehberliği adı altında çağdaşlaşmaya gitmek gerektiğini görmüştür. Kalem kılıçtan keskindir atasözünde olduğu gibi Atatürk’te bu düşünceyi bilerek kendisini geliştirmiştir.

Atatürk bilim ve teknolojinin önemini vurgulamak için şu sözleri sarf etmiştir “Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir, doğru yoldan sapmaktır”.

Türk milleti her ne kadar cephelerde başarılı olsa geleceklerindeki savaş eğitim üzerine olacaktır. Bilimi her zaman destekleyerek Türk halkının eğitim alanında başarılı olması adına çeşitli yenilikler yapmıştır. Alfabe değişikliğinden sonra okur yazarlık seferberliği başlatarak desteklemiştir. Üniversitelerin yanı sıra TDK (Türk Dil Kurumu) kurulmasında direktifler vermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında temel prensip olarak kendisine bilim ve tekniğin önemini vurgulayarak şu sözlerle “Milletimizin siyasi,sosyal hayatında ,milletimizin fikri terbiyesinde de rehberimiz ilim ve fen olacaktır” tamamlamıştır.

Hızla gelişen dünyada medeniyetler bilim ve teknolojiye önem vererek çeşitli alanlarda katkılarda bulunmuşlardır. Başarıyı göstermek adına ilim alanında çalışmalar yapılarak ülkesine ve milletine hayırlı gençler yetiştirilmesi gerektiğini düşündü. Atatürk, Türk milletinin cehaletten uzak olup ilme ve teknolojiye yakın bir millet olmasını istemiştir. Medeniyetler öyle kuvvetlidir ki ilmi ve teknolojisi olanlar sonsuza dek hüküm süreceklerini göstermiştir. Eğitimi ve bilimi gelişmemiş olan medeniyetler sömürgenin etkisinden ve başka devletlerin himayesinde olacağını ifade etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu