Genel Kültür

Üç Boyutlu Kağıt Rölyef Nasıl Yapılır

3 boyutlu rölyef oldukça güzel görüntü sağlıyor. Son zamanlarda ev dekorasyonunda olmak üzere şirketlerin duvarlarında görebilirsiniz. Üç boyutlu rölyef yapmak o kadar zor değil önemli olan resmi belirlemek yapmak istediğiniz. Anlatımla birlikte aynı anda 3 boyutlu rölyef sahip olabiliyorsunuz.

Yapılışı

Seçilen projeye çalışmak istediğiniz ebatlarda fotokopi ile büyütür. Fotokopimiz renkli ve renksiz olmalıdır. Renkli fotokopimiz renklendirmede renksiz olan ise kalıp çıkarmada kullanılırlar.

Renksiz Fotokopide:

1. Çalışılacak olan ev, duvar evin pencerelerinin ve kapısının kırmızı kalem ile hatları belirlenir.

2. Sarı karbon kağıdı ile kartona çizilen hatlar aktarılır.

3. Karton üzerinde pencere ve kapılar maket bıçağı ile oyulur. İnce kurdela, fisto, tül ile perde çalışması tamamlanmaktadır.

4. Ahşap kaplamalar ince şeritler halinde kesilir. Karton üzerine aktardığımız ev kalıbı üzerine kaplamalar üst üste gelecek şekilde yapıştırılırlar.

5. Pencere ve kalıpların çerçeveleri ve derinlikleri farklı renkli kaplama ile çalışılır.

6. Projeye uygun kapı çalışması ahşap kaplama ile yapılır ve çalışması bitmiş olur.

7. Ev modele uygun olarak ebatları belirlenmiş kasanın içine silikon yardımı ile yapıştırılmaktadır.

8. Oluklu mukavva kiremit rengi boyanır ve ½ cm kalınlığında şeritler halinde kesilir.

9. Şeritler halinde kesilen boyanan oluklu mukavva modele uygun evlerin damını oluşturacak şekilde çalışılır.Saçak payları verilir, süslemeleri yapılmaktadır.

10. Monte edilen evin taban kısmına mukavva ile yol eğimi verilir. Üzerine alçı – tutkal karışımı dökülür. Bıçak yardımı ile yol çalışması yapılır. Kuruyunca boyanmalıdır

11. Ağaçlandırma için uygun olan ebatlarda kuru dallar veya kalın telin üzerine nişasta un tutkal yardımı ile hazırladığımız seramik hamuru kaplanarak ağaç gövdesi dalları yapılır kuruması beklenir. Kuruyunca renklendirilip ağaç ithal yosun, kıvırcık talaş ile yeşil yaprakları çalışılır. Toplanarak boyanır. Modele uygun çalışmamız tamamlanmış olur.
İyice kuyunca yarı mat vernik ile verniklenir. Eğer rölyefte seçtiğimiz iç mekan çalışması ise ;

1. İstediğimiz büyüklükte modelimizin fotokopisi renkli renksiz çektirilmektedir.

2. Önce arka plan kalıbı monte edilecek kasaya göre mukavvadan hazırlanır. Eğer var ise kapı cam maket bıçağı yardımı ile oyulurlar.

3. Projede bulunan koltuk masa v.s. nin mukavvadan kalıpları çıkarılır. Koltuk minderleri masa örtüsü v.s nişasta, un tutkal hazırladığımız seramik hamuru ile çalışılır.( Seramik hamuru talk pudrası ve merdane yardımı ile istenilen incelikte açılır.) Çalışılan koltuk masa v.s. kurumaya bırakılmaktadır.

4. Eğer projede insan figürü var ise;
a.Fotokopiden figürlerin kalıpları mukavvaya çıkarılır. Mukavvanın üzerinbe peçete tutkal yardımı ile göğüs, omuz, bacak, kol, yükseklikleri verilmektedir.
b. Yüz kalıpları kullanarak modele uygun yüz şekli seçilir. Seramik hamuru ile yüz çalışılır. Figür kalıbına yapıştırılır.
c. Modele uygun giysi çalışması seramik hamurunu merdane yardımı ile ince açılarak çalışılır.
d. Kuruduktan sonra tonlanarak boyanır.

5. Hazırlanan boyanan arka fon yardımcı objeler ve insan figürleri modele uygun olarak yerleştirilip boyanır.

6. Boyalar kuruduktan sonra verniklenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu