Okul

Endüstri Bitki Türleri Nelerdir

Bu sorunun cevabını bulmak için öncelikle endüstri bitkisinin tanımını yapmak okur için konunun anlaşılırlığını artırmak açısından gayet önemlidir. Çünkü endüstri bitkisinin anlamını bilmeden bu bitkilerin nasıl seçildiğini anlamak da zor olacaktır. Endüstri ya da diğer adıyla sanayi bitkisi kısaca sanayide çeşitli işlerde kullanılan veya kullanılabilen bitkilere verilen addır.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Aslında tam bir cevabı olmayan geniş kapsama alanı olan bu soru kullanılan bitkinin türüne göre değişir. Örnek verecek olursak; ayçiçeği ve gülü ele almak yerinde olacaktır. Mesela gül yüzdeki yaraların tedavi edilmesi, parfümlerde esans eksikliğinin doğal yollarla giderilmesi alanlarında kullanılırken; ayçiçeğinin tarımda yenilebilir ürününden faydalanılırken sanayide yağı motorlara eklenen yakıtların bileşenlerinde bulundurulur. Yani kullanım alanları bitkiden bitkiye değişmektedir.

Hangi Bitkiler Endüstriyel Bitki Kategorisindedir?

Aslına bakarsanız, yetiştirilen ve mahsul alınan tüm bitkiler sanayi bitkisi kapsamındadır. Bunun sebebi çiftçilerin aldığı mahsullerin bir şekilde sanayi sektörüne direkt veya dolaylı olarak giriyor olmasıdır. Lakin bazı bitkiler vardır ki sanayi bitkisi olarak önümüze daha çok sunulur. İşte o bitkiler.

Pamuk: Anadolu’da eski çağdan beri tarımı yapılmaktadır. Meyvesine koza denir. Dışında bulunan lifler daha sonra sanayi sektörlerinde işlenerek yastık vs. ürünler elde edilmiş olur. Ayrıca bu kozanın çekirdeği de margarin ve sıvı yağ üretiminde kullanılır. Sıcak iklimlerde ve alüvyal topraklarda yetişir. Belli zamanlarda bol su alması gerekirken belirli zamanlarda ise kurak olarak bırakılmalıdır. Türkiye Cumhuriyet’inin önemli ihraç ürünlerinden ve aynı zamanda sanayi(endüstriyel) bitkilerindendir.

Çay: Cumhuriyet döneminde tarımına başlanan çay bitkisi, yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Ülkemizde çok yetiştirilmesi ve ülkemizin iklim koşullarına uyum sağlaması sebebiyle üretim sırasında Türkiye Cumhuriyeti dünyada beşinci sıradadır. Özellikle Rize’deki asitli toprağa çok uyum sağlayan çayın %60’ını da ayrıca bu il üstlenmektedir.

Zeytin: Özellikle şu günlerde siyasi partiler arasındaki polemikle basının gündemine oturan zeytin bitkisi, hem gıda ürünü olarak sofralarımızda hem de zeytinyağı olarak sanayide kullanılmakta olup üretiminin tamamına yakını Kıyı Ege ve Batı Ege bölgelerinde yapılmaktadır.

Pamuk
Tütün
Şeker Pancarı
Çay
Ayçiçeği
Haşhaş
Soya Fasulyesi
Yer Fıstığı
Susam
Anason
Gül
Kenevir ve Keten
Zeytin
Yonca
Fiğ
Korunga

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu