Okul

Gök Cisimleri Nasıl Oluşmuştur

Gök cismi, uzayda gördüğümüz her şeye verilen addır (güneş, ay, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, nebülözler gibi). Gök cisimleri uzay boşluğunda çeşitli cisimlerin etkisi altında bulunurlar.

Milyonlarca yıl önce evrende şuan gördüğümüz her şey küçük bir noktada toplanmıştı. Bu noktanın yoğunluğu ve kütlesi sonsuz olarak kabul edilir. Bu nokta milyonlarca yıl önce patladı ve içindeki bu sonsuz yoğunluktaki madde dışarıya fışkırdı. Bu teoriyi ilk olarak 1922 yılında Alexander Friedmann tarafından ortaya atıldı ve teoriye Big Bang teorisi denilmiştir. Uzaya dağılan maddeler sonucunda evren meydana geldi. Bu evren ilk oluşurken büyük bir toz bulutu halindeydi ve milyonlarca yıl boyunca bugünkü halini almıştır.

Evren milyonlarca yıl içinde çeşitli dönemlerden geçerek ve çeşitli patlamalar geçirerek gök cisimlerini oluşturdu. Belki de hala bu gök cisimleri meydana geliyorlardır. Çünkü bilim adamları günümüz teknoloji teleskopları sayesinde bu gök cisimlerinin hareketlerini incelemiş ve bazılarının kırmızı renkte olduğunu fark etmişlerdir.

Bu da bilim adamlarının ışığın dalga boyundan yola çıkarak kırmızı renkteki gök cisimlerinin bizden uzaklaştığını gösteriyordu. Burada evrenin hala genişlemekte olduğunu sonucuna vardılar. Işığın dalga boyuna göre bir cisim bizden hızla uzaklaşıyorsa gözümüz onu kırmızı renkte görür. Eğer cisim hızla yaklaşıyorsa gözümüz onu mor renkte görür bu ışığın dalga boyundan kaynaklanmaktadır.

Evrenin günümüzde de genişliyor olması gök cisimlerinin de günümüzde hala doğdukları sonucuna varabiliriz. Kara delikler hakkında da biraz bilgi vermeden geçmeyelim: Kara delikler evrende çok büyük çekim gücüne sahiptirler. Adından da anlaşıldığı gibi kara olan deliklerdir demek yanlış olur tabi. Çünkü bunlar Stephan Hawking tarafından ortaya atılan bir teori sonucunda kara olmadıklar aslında az da olsa bir ışık yaydıklarını keşfetmiştir. Bu kara delikler yüksek çekimleri sayesinde yakınından geçen gök cisimleri yutarak tek bir nokta halinde sıkıştırır. Bu da gök cisimlerinin sonu oluyor diyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu