Okul

İlkbaharın Gelişi (Nevruz) İle İlgili Kompozisyon

Kış ve ilkbahar mevsimleri arasında geçiş yapınca kabul edilen dönemdir. İlkbaharın gelişimi olup Kuzey yarım kürede 21 Mart – 22 Haziran tarihleri arasında gözlemlenmektedir. Kış mevsiminin bitmesi ilkbaharın habercisi olan Nevruz bayramı ile başlanır.

Kıştan yaza geçişe verilen isimlerden ilkbahardır. Karlar eriyerek yağışlar görülüp su kaynakları yükselir. Sıcaklık artışı ile ağaçlar çiçek açar, doğa canlanır, börtü böcek ortaya çıkar yeni bir mevsime geçişin yazın habercisi olur. Bahar ile hayat güzelleşir yaz dönemi doyasıya yaşanır. Yeni mevsim, yeni yıl şenliklerle karşılanır. Sel yağmurlarının gelemsine neden olur. İlkbahar günlerin uzamasını sağlayıp gecelerin kısaldığı dönemdir. Türkler Nevruz bayramını 21 Martta kutlayarak canlılığın, neşenin, sevincin heyecanı ile ilkbaharı kutlar. Nevruz bayramı geleneklerinden birisi Osmanlı döneminde Hekimbaşı tarafından macun yapılıp devlet büyüklerine ikram edilirdi. Macun dağıtımı Manisa ilimizde 21 Martta halen yapılmaktadır. Nevruz bayramı aynı zamanda Ergenekon destanı ile eşleşmektedir.

Nevruzun gelişi doğanın canlanmasını sağlar. İlkbahar güzellikler getirip yeni bir hayatın başlangıcı olarak görülür. Nevruz bayramları dünyanın dört bir yanında kutlanarak kıştan kurtuluş dönemidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu