Sorular Cevaplar

İnşaatta Hafriyat Nedir? Niçin ve Nasıl Yapılır

Hafriyat kazı işlerinin hepsine verilen isimdir. Kazıdan çıkan malzemenin bir depo alanına dökülmesi, düzeltilmesi de bu kavramın içinde yer almaktadır. Kazı işleri el ve kürek, kazma gibi aletlerle yapılabileceği gibi buna ek olarak greyder, loder gibi iş makineleri kullanılarak da yapılabilir. Pek çok kazı ve taşıma hesapları bruckner diyagramı kullanılarak mühendisler tarafından yapılmaktadır. Karayolu, demiryolu, havaalanı, apartman, baraj, tarla ıslahı, şev kazısı, tünel açma gibi çok çeşitli alanlarda uygulama sahası bulunur.

Niçin ve nasıl yapılır?

Hafriyat, toprağa yük bindirmeden önce aynı yükü yakın miktarda dengeleyecek, bu sayede toprakta sıkışma veya genleşme gerçekleşmeyecek amacı ile yapılır. Ayrıca temel için yer açma veya alt kat veya depo alanı oluşturmak için de yapılabilir.

Günlük çalışan makinalar, ekip ve ekipman, kaç m3 malzeme çıkarıldığı rutin raporlamalar içinde yer alır. Yaparken dikkat edilecek konu iş güvenliğidir. Hafriyat civarı kazı 50 cm bile olsa uyarıcı şeritlerle çevrilmelidir. Rampalar araçların rahat çıkacağı eğimde, rahat manevra yapabileceği genişlikte olmalıdır. Balçık olayına izin verilmemelidir. Gerekli drenaj(su çıkışı) önlemleri alınmalıdır. Kazı yapılmadan önce alanda kullanılan elektrik veya telefon hatları var mı (su, doğalgaz vb.) kontrol edilmeli ve sonra gerekli teyitler alınmalıdır.

Derin kazılarda, inklonometri ölçmeleri yapılmalı ve eğer problem varsa iksa sistemi gözden geçirilip gerekirse projeyi tekrar incelemeye gidilmelidir. Hafriyat ve dolgu planlamaları önden yapılmalıdır. Nerenin kazılacağı ve nerenin doldurulacağı günlük planlanmalı bir şekilde ve diğer türlü büyük kazılarda programlamadan dolayı sıkıntılar oluşur. Nakliye yaparken gündüz problem yaşanacaksa önceden tahmin edilmeli, program buna göre yapılmalı, bazı belediyeler şöyle ki derin kazılarda istinat duvarı inşa etmeden temel inşaatına geçiyorlar.

Özellikle sadece radye ya da çift yönlü(mütemadi) temel yapılacak şantiyelerde istinat duvarı ile çevrilmesi faydalı olacaktır. Örnek olarak, bir inşaatın 7 metre derinlikte bir kazı çalışması sırasında herhangi bir önlem alınmadığı için kazı tarafındaki yol çatlakları oluşmuştur. İstinatı temelden önce derhal yapması bildirilmeli ve uygulanmalıdır. Yağmurdan korunması için de kazıyı naylonla örtüp kayması engellenmeli yoldan ağır vasıta geçmemesi için uyarı yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu