Okul

Ülkemizde Doğal Afetlere Karşı Alınan Önlemler Yeterli midir Niçin

Ülkemiz denize kıyı olması, Avrupa ve Asya kıtalarında köprü görevi görmesi doğal afetleri tam anlamıyla yaşamasına neden olmaktadır. Son yıllarda depremler, sel felaketleri, erozyon, yangınlar, çığ felaketlerinde istatistiklere göre artış gözlemlendi. Doğal afetlere karşı alınacak her türlü önlem can ve mal kaybının önüne geçecektir.

Doğal afetlere karşı alınan kısmi önlemler olmasına rağmen bazı noktalarda yetersiz kalmaktadır. Önlenemeyen ve yetersiz önlem alınan en kritik doğal afet deprem olmaktadır. Geçmişte izin verilen yerleşim planları doğrultusunda herhangi bir deprem sonucunda insanlar çıkmaza düşmektedir. Yerleşim alanlarına zarar vererek olumsuz etkilemektedir. Toplumların beton yığınlarını arasında insanların kalmaması için binalar sağlamlaştırılmalıdır. Depreme karşı karşıya kalanlar için alınmamış önlemler ölüm getirmektedir.

Depremlere karşı insanlar sorumsuzca davranmaktadır. Oluşabilecek yıkımlar alınmamış önlemlerden olur. Bir çok uzak doğu ülkesinde depremlerden dolayı yıkım sayıları oldukça az olmaktadır. Ülkemizde idari yönetiminin üzerinde durmamasından önlemler alınmamış olup insanların yaşamları etkilenmesi kaçınılmaz olurdu.

Alınan bir çok önlem olmasına rağmen Avrupa standartlarına göre oldukça az görünüyor. Her türlü doğal afete karşı maliyeti yüksek olmasına rağmen can ve mal kaybının önüne geçilmesi için gerekli çalışmalar, yatırımlar yapılarak güvenilir yerler sağlanmalıdır.

Doğal afetlere karşı her türde önlemler alınması gerekir, iletişimden ulaşımına kadar her alanda planlı şekilde hareket edilmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu