Okul

Lale Devri Yenilikleri

Lale devri 1718 yılında Avusturya ile imzalanan anlaşma sonucunda 1730 yılında Patrona Halil İsyanı ile sona eren dönem olmaktadır. Dönem adını İstanbul da yetiştirilen dünyaca ünlü lale çiçeklerinden almıştır. Bu dönemde bir çok yenilik yapılmıştır.

Lale Devri Yenilikleri
– İlk Osmanlı Devleti’nin Türk matbaası kurulmuştur. Bilimsel çalışmalar için Tercüme Heyeti kurulmuştur.

– Osmanlı devletinin Avrupa devletlerinde elçilik açarak bu ülkelerde eğitim alınması için öğrencileri yurtdışına göndermiştir.

– Avrupa’da Osmanlı süslemeleri ve sanatları moda olurken Avrupa motifleri de Osmanlı sanatının içersinde yer almıştır.

– Seramik ve çinicilik mesleklerinde gelişme sağlanarak İznik’ten Tekfur Sarayı’na getirilen ustalar tarafından tekrar saray dekore edilmiştir.

– Nakkaşlılık önem taşıyarak Abdülcelil Çelebi olan Levni sanat alanında çalışmalar yapmıştır.

– Devrin edebiyat şairi olan Nedim Lale Devrinin divan edebiyatında yaptığı çalışmalar ile en iyi anlatma biçimiyle Nedim şiirleri ile gösterdi.

– Lale devri aynı zamanda eğlence devri olarak ta bilinirdi halk tarafından müzik ve eğlence devamlı olmaktadır. Dönemin musikisinde Mustafa Çavuş yer edinmiştir.

– Avrupa tarzı askeri eğitim verilmesi için Üsküdar’da 1727 yılında hendeshanelerin öğrencileri öldürmeleri ile kapanmıştır.

– Kumaş fabrikası kurulmuştur, Yalova’da kağıt fabrikası kurulup ilk itfaiye teşkilatı ise Tulumbacı Ocağı olarak devirde ortaya çıkmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu