Okul

Mariana Çukuru Hakkında Bilgi

Mariana Çukur (Challenger Çukuru) dünyanın en derin noktası olduğu tespit edilmiştir. Büyük Okyanus sınırları içinde Guam Adası’nın güney batısında yer alır. Ölçümlere göre en son alınan veriler 10.994 metre olduğu tespit edildi. Uzunluk olarak 2.542km, genişliği 69km ulaşmaktadır.

Çukurun oluşumu
Mariana çukurunun oluşması Pasifik Plaka ve Mariana Plakasının çarpışması sonucunda açılan çukur oldukça derindir. Yerkabuğunu oluşturan devasal plakaların hareket etmesi belirli boşlukların ortaya çıkmasına sebep olur. Bunlardan birisi de Mariana çukurunun oluşmasına sebep olmuştur.

Yaşam
Çukur oldukça derin ve soğuk olmasından dolayı canlıların yaşayamayacağı konumdadır. Derinlikten dolayı hayat belirtisi olarak mikroorganizmalar, balık ve yengeç türlerinin olduğuna ulaşılmıştır. Gerek volkanik olarak 300 derece sıcaklığın etkisi de kendisini göstermektedir.

23 Ocak 1960’ta isvişçreli bilim adamı Jacques Piccard ile ABD donanmasından Teğmen Donald Walsh çukurun dibine inmeyi başaran ilk insan olmuşlardır. Derinliğe inilmesi sonucunda 10.916 metre olduğu tespit etmişlerdir. Kazasız belasız iniş ve çıkış yapıldı. Dip noktalarında olan basınç yeryüzünden çok daha fazla olmasından dolayı 1000 ölümcül sonuçlar doğurabilirdi. Denizaltı’da metrekare başına 7250 ton ağırlık oluşabilirdi. Okyanusta her 10 metreden sonra santimetrekareye 1kg ağırlık çeker.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu