Okul

Orhun Yazıtlarının Özellikleri ve Tarihçesi

Göktürklerin tarihte ilk yazdıkları alfabeye Orhun yazıtları adı verilmektedir. Halen Moğolistan sınırları içerisinde yer alan Orhun Yazıtları 38 harften meydana gelmiştir. Bilge Kaan döneminde taşlar üzerinde bulunan yazıtlar, Türk tarihinin önemli anıtları olarak büyük değer taşımaktadır. Aynı zamanda Türk Edebiyatı içinde Orhun Yazıtları ilk önemli eserler olarak değerlendirilmektedir. Orhun Yazıtlarının Türk tarihi açısından bir diğer önemi ise, Göktürk Türkçesi hakkında bilgi verir nitelikte olmasıdır.

Orhun Yazıtlarının Özellikleri

Orhun yazıtlarının en önemli özelliklerinden biri tarihteki ilk Türk kavramının geçtiği yazıtlar olarak bilinmesidir. Tarih hakkında önemli izleri yansıtan yazıt abideleri, şimdiki nesil için değerli bir beyanname özelliği taşımaktadır. Kül Tigin ve Bilge Kağan yazıtlarının yanı sıra tam yılı bilinememekle birlikte Bilge Tonyukuk yazıtları da 720 yıllarında yazıldığı belirtilmiştir.

Orhun Yazıtlarının Tarihçesi

Türklerin ilk alfabesi niteliği taşıyan Orhun yazıtları yazıldığı dönemde sonsuza dek varlığını koruması amacıyla Bengü Taşları adını almıştır. Tarih önceki yıllar hakkında önemli bilgiler veren yazıtlar, Moğolistan’da bulunan Orhun Yazıtları Müzesi’nde ziyaretçilere açık bir şekilde sunulmaktadır. Bilge Tonyukuk’a ait olan yazıt, Göktürk Türkçesi ile yazılmış bir anıttır. 189 yılında Orhun alfabesini ilk çözen insan olarak tarihe geçen isim dilbilimci Vilhelm Thomsen olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu