Okul

Osmanlı Ordusu Hangi Bölümlerden Oluşur?

Osmanlı İmparatorluğu 600 yıl egemenliği devam etmiş yedi kıtaya hükmetmiş Osmanlı ordusu muhalled dönem birlikleri, nizam-ı cedid hareketi ve son dönem gelişmiş ordusu ile Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar gelmeyi başarmıştır. Böyle yüzyıllarca hüküm sürmüş Osmanlı Devleti’nin ordusu 6 ana kara birliğinden oluşmaktadır. Bunlar: Kapıkulu askerleri ve Sipahiler’dir. Kapıkulu askerleri de kendi içinde Acemi ocağı, Yeniçeri ocağı, Cebeciler, Topçular, Hum aracılar, Lağımcılar’dır.

Acemi ocağı; devşirme sistemindeki gençlerin ilk kez eğitim alıp yetiştiği yerdir, burada ordu eğitimi almaktadırlar.

Yeniçeri Ocağı; yaya olarak hareket eden orduyu oluşturan en kalabalık askeri birimdir. Cebeciler; geri planda ordu teçhizatın bakımında ve onarımında hizmet veren askeri birimdir.

Topçular; orduda topları kullanan ve topların tarihinden görevli askerlerdir.

Hum aracılar; orduda patlayıcı madde kullanımından ve temininden sorumlu askerlerin oluşturduğu birliktir.

Lağımcılar ise, kuşatma altındaki kale veya şehirlere ulaşmak için tünel kazan askeri birliktir. Sipahiler üç gruptan oluşmaktadır.

Bunlar; savaş sırasında padişahın güvenliğini sağlayanlar Sipahi ve Silahtarlar’dır. Ulufeciler, savaş sırasında padişahın çadırını kurmakla ve taşımakla görevli askerlerdir. Galipler, orduya stratejik lojistik desteği sağlayan ve en ağır ordu teçhizatlarını taşıyan askerlerdir. Sipahiler de üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar ise, devletin sağladığı imkanlar ile stratejik bölgelerde toprak işleyen ve savaş sırasında ise bölgenin güvenliğinden sorumlu askeri birliktir. Azaplar; meydan savaşları sırasında en ön sırada yer alıp düşmanın moralini bozan birliktir. Akıncılar; sınır birliklerinde yer alarak düşmanı yıpratacak bireysel savaş hareketlerini üstlenen askeri birliktir. Sancak askerleri ise, Şehzadelerin himayesinde bulunan orduya destek veren yan kolluklardır. Şuan Deniz ve Hava Kuvvetleri, 18. ve 19. yüzyılda ordunun gelişmesine destek veren Donanma ve Hava Gücü’nün gelişmiş halidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu