Okul

Paris Barış Konferansı’nın Toplanma Amacı Nedir

Binlerce insanın hayatını kaybettiği I. Dünya Savaşı’nın bitmesi için gereken anlaşma Paris Barış Konferansı’nda hazırlanmıştır. 18 Ocak 1919 ‘da Fransa’nın Paris şehrinde İttifak ve İtilaf devletlerinden oluşan toplam 32 devlet bu konferansta bir araya gelmiştir. Devletlerin amacı bu kanlı savaşa bir son vermek, yeniden ekonomik ve siyasi bir uzlaşma kurmaktır.

İtilaf devletleri ilk başta İngiltere, Fransa, Rusya’dan oluşuyordu. Sonradan Yunanistan gibi birçok Balkan devleti de İtilaf devletlerine katılmıştır. Sayıları giderek artan İtilaf devletlerine A.B.D. katılması ise tüm savaşın kaderini değiştirmiştir. İttifak devletleri ise başta Almanya, Avusturya- Macaristan İmparatorluğu ve İtalya’dan oluşsa da İtalya itilaf devletlerine geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan krallığı da İttifak devletlerinin içeresindedir.

Zor durumda olan İttifak devletleri ile barışmak amacıyla bir araya gelinen Paris Barış Konferansı İtilafçıların önderliğinde ve çıkarları doğrultusunda devam etmiştir. Konferansta eşitlik ve barışı sağlayacak Milletler cemiyeti kurulsa da bu sözde kalmış göz ardı edilen Wilson ilkeleri ile konferans itilaf devletlerinin çıkarına sonuçlanmıştır. Konferansın Osmanlı İmparatorluğu üzerinde başta Ermenistan’ın kurulma çalışmaları olmak üzere birçok toprak kaybı gibi ters etkileri olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu