Okul

Pusula Nasıl Çalışır

Günümüzde kullandığımız GPS cihazı uydular aracılığıyla yön bulmamıza yardımcı oluyor. Eskiden GPS yerini pusula gibi el yapımı aletler almaktaydı. Uydu olmadan dünyanın manyetik alanından faydalanılan aletti.

Pusula günümüzde halen kullanılan alettir. GPS sistemlerinin olmadığı yerlerde pusuladan yararlanılır. GPS sistemi bozulsa dahi pusula dışa bağlı olmadan çalışabilir. Bozulan uydular olurken pusulalar herhangi cihazın yardımına ihtiyaç duymadan çalışır. Pusulanın kırmızı tarafı daima kuzey kutbunu gösterir. Uçsuz bucaksız denizde, ormanlık alanda olsanız dahi pusula ile önünüzü görebilirsiniz. Pusula ile yönlerimizi Kuzey, Güney, Doğu, Batı ne tarafı hepsini öğreniriz. Etrafımızda bize yol gösterecek tabela, işaret yoksa eğer pusula sayesinde yönümüzü buluruz.

Pusula dünyamızın manyetik alanından etkilenir. Hemen hemen bu etki her yerde vardır. Pusula hassas parçalardan bir araya getirilmiştir. Etkisinde kalarak iğnenin kırmızı ucu kuzeyi gösterir. N üzerine getirerek kuzeyin ve yönlerin hangi taraf olduğunu kolaylıkla tespit edebiliriz.

Mıknatıslara özgü olan zıt kutuplar birbirini çeker kuralına göre pusulanın kuzey ucu, yer kürenin içindeki manyetik etki sonucunda kuzeyi gösterir. Dünyanın çağı 8 bin mil olmasından yeryüzünde pusulayı etkileyecek manyetik alana sahiptir. Bu yüzden pusulalarda hafif bir mıknatıs bulunur bu etki alanında bulunmasıyla yönümüzü belirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu