Okul

Soğuk İklim Kuşağı Nedir

Soğuk iklim kuşağı, Asya’nın kuzeyinde Sibirya ve Rusya’nın yüzde 60’tan fazlasını kapladığı alanları oluşturur. Kuzeyinde Kuzey Buz Denizi bulunur, Sibirya’nın güneyinde batıdan doğuya doğru Kazakistan, Moğolistan ve Çin Halk Cumhuriyeti yer almaktadır. Sibirya 40 milyonluk nüfusu ile soğuk iklim kuşağındadır.

Sık ormanlara sahip, büyük ırmakları olan, buzlarla kaplı olan ovalarıyla bilinir. Doğa koşulları değişmediğinden yaşayan canlı türü oldukça azdır. Sibirya’da kışlar uzun ve sert geçer. Geceleri soğukluk daha da artarak dondurucu seviyeye ulaşır. Dünyanın en soğuk yerlerinden birisi ise Antarktika kıtası kış döneminde -90°C soğukluğa kadar ilerliyor. Sibirya’nın kuzeydoğusunda bulunan yerlerde -67 ve -72°C kadar ulaşmaktadır.

Sibirya geniş alana sahip olarak üç ana bölümden ayrılır. Ural Dağları’nın doğusundan Batı Sibirya Ovası geniş bataklıklara sahiptir. Orta Sibirya Yaylası batıda Yenisey Irmağı’nın doğusunda Lema Irmağı’na kadar uzanmaktadır. Güneyde Moğolistan sınırından doğru yüzeyleri engebeli alana sahiptir. Asya ve Avrupa kıtasından tatlı su göllerinin hepsi buradan uzaklaşmaktadır. Doğu Sibirya Yaylası (Sovyet Uzakdoğusu) olarak bilinmektedir.

Soğuk iklimlerde kutup iklimi hakimdir

Sıcaklık her zaman 4 °C’nin altındadır.
En sıcak ay 6 °C’nin altındadır.
Çok soğuk buzul bölgelerdir.
Zemin, yıl boyunca karla kaplıdır.
70 Kuzey ve 65 Güney paralellerinde görülür.
Yaşam koşulları elverişli değildir.
Karlar ve buzullarla kaplı kutup bölgelerinde görülür.
Sıcaklık ortalaması yıl boyunca 0 derecenin altındadır.
Sıcaklık çoğu zaman -90 dereceye, hatta daha da altına iner.
Yağışlar son derece az ve kar şeklindedir.
Bitki örtüsü yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu