Sorular Cevaplar

Pamuk Hangi Bölgede Yetişir

Pamuk ülkemizde Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. GAP ile verimli ama susuz topraklara su kaynağı sağlanmıştır. GAP ile bölgede pamuk yetiştiriciliği ilk sıraya yükselmiştir. Pamuk üretiminin %40’lık kısmı bu bölgeden sağlanmaktadır.

Akdeniz Bölgesi’nde Çukurova, Ege Bölgesi’nde Büyük Menderes ve Bakırçay ovaları, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Altınbaşak Ovası ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde Iğdır Ovası’nda en çok pamuk yetiştiriciliği yapılır.

Ülkemizde Pamuk Nerede Yetiştirilir?
Türkiye’de en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde pamuk yetiştirilmektedir. Şanlıurfa ve çevresinde yoğun olarak pamuk yetiştiriciliği yapılır. GAP projesi ile pamuk yetiştiriciliği atarken ekimlerde hızlanmıştır. Ege bölgesindeki kıyı ve çöküntü olan yerlerde de yetiştirilmektedir. Marmara bölgesinde Bursa ve Çanakkale çevresinde yetiştirilir.

Pamuk dokuma sanayisinin ana hammaddesidir. Tekstil sektöründe ihtiyaç duyulan ip ve diğer malzemelerin ana hammaddesi pamuk olmaktadır. Ülke ekonomisinde önemli yere sahiptir.

Pamuk sıcak havayı sever, kuru ve sulu şartlarda yetişir. 120-200 gün arasında yetişir. Ortalama 15.5 °C üstünde olması gerekir. Sıcaklığın artması ile pamuğun su ihtiyacı da artar. Bitkinin sulama yapılarak su ihtiyacı karşılanması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu