Okul

Zihni Derin’in Hayatı Kısaca

Zihni Derin 1880 yılında Muğla ilimizde dünyaya gelen mühendistir. Ülkemizde tarım alanında çay yetiştiriciliğinde yaptığı çalışmalar sonucunda ismini duyurmuştur. Çay tarımını özellikle Karadeniz bölgesinde yaygınlaştıran kişidir.

İstanbul Halkalı Yüksek Ziraat okulunu bitirmesi ile Orman Mühendisliği ve öğretmenlik yaparak yaşamına devam etti. 1920 İktisat Vekaleti, Ziraat Umum müdürlüğünde görev aldı. Görevi sırasında Doğu Karadeniz bölgesinde yaptığı yolculuk sırasında çay ve turunçgillerin üretimi için elverişli toprağa ve bölgeye sahip olduğu gördü. Çalışmalarını üst makamlara bildirmesi ile 1924 yılında Rize yöresinde çay, fındık ve turunçgillerin üretilmesi için kanun çıkarttı. İlk çay fidanlığı kuruldu ve üretilen çaylar halka dağıtıldı. Beklentinin fazlasını karşılaması ile beraber halka çay yetiştiriciliği öğretildi. Bölge halk çay fidanlıkları ile üretimini sürdürmeye devam etti.

1940 yılında çay üreticilerine kolaylık getirilmesi için kanun çıkartıldı. Halkın üreteceği çayı devlet tarafından alınacağı, çay üretiminin desteklenmesi sağlandı. Doğu Karadeniz bölgesinde toprakların verimliliğinden en derin şekilde faydalanılır olmuştur.

1964 yılında çayın 40. yılı olması ile kutlamalara katılmak üzere otomobil ile yola çıkarken kaza geçirdi. 1965 yılında aldığı yararların artması sonucunda ölmüştür.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu