Sorular Cevaplar

Tunguska Patlaması Nedir?

Tunguska patlaması yada olayı olarak 30 Haziran 1908 yılında saat 7:45 sularında Sibirya’da meydana gelen devasal bir gök cisminin düşmesidir. İnanılmaz büyüklükte olarak bölgede büyük hasar yaratmıştır. Bilim insanları patlamanın 10-15 bin dimnit patlamasına eşdeğer olduğunu öne sürmüştür.

Araştırmalar doğrultusunda öne sürülen bilgilere göre kuyruklu yıldızdan kopan meteor parçasının atmosfere 100.000km/sn hızda girerek yeryüzüne çarptığı düşünülmektedir. Cismin ağırlığını 100 bin – 1 milyon ton ağırlığı arasında olduğu öne sürülmüştür. Patlama sonucunda Tunguska halkı herhangi bir zarar görmemiştir. Kişiler patlama karşısında akıl kaybı, aşırı korku gibi duygular yaşamıştır.

Patlama bölgesinin ilk incelenmesi 1927-1930 yılları arasında Rus bilim adamı Leonid Alekseyeviç Kulik yapmıştır. Olayla ilgili çevresinde yaşayanların söylediklerine göre inanılmaz büyüklükte gökcisminin yeryüzüne inerek patlama yarattığı olmuştur. Kuyruklu yıldızdan ısınarak patlama sonucunda yönünü değiştirerek dünyamızın atmosferine girmesiyle olmuştur. Çekirdek yoğunluğu doğrultusunda patlama 800km uzaklıktan dahi görülmüştür. Küçük parçalar atmosferde yok olarak kaybolmuştur.

Araştırmacı bilim adamı Drobyshevski, hasarın etkilerinin kısa süreli olduğunu gözlemlemiştir. Hidrojen peroksit maddesi bulunduğu, oksijen ve su üretiminde hidrojen peroksit maddesi patlayıcı biçiminde olduğu görülmüştür. Patlama değeri 1000 atom bombası değerine eşdeğer bir güçte olduğu da düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu