Sorular Cevaplar

Uzaya İlk Ayak Basan Kişi Kimdir

İnsanoğlunun Uzay Yolculuğu

Eski çağlardan beri insanlar, büyük bir merakla gökyüzünü seyretmektedir. Yıldızların hareketleri ve parıltısı insanlar için her zaman ilgi çekici olmuştur. Çıplak gözle yıldızların hareketlerini gözlemleyen insanlardan sonra ilk teleskoplar yapılmış, yıldızlar hakkında daha fazla bilgi elde edilebilmiştir. Teknolojinin dev adımlarla yaptığı sıçramalarla 19. yüzyıl sonlarına doğru uzay seyahatlerinin mümkün olduğu da görülmüştür. Deneme amacıyla gönderilen hayvanlardan sonra nihayet 1961 yılında ilk kez bir insan dünya atmosferinin dışına çıkmayı başarmıştır. Yuri Gagarin isimli Sovyetler Birliği’nden bir kozmonot dünya etrafında bir tur yaptıktan sonra dünyaya dönmüştür.

Uzayda İlk Adımlar

Soğuk savaş yıllarında dönemin iki süper gücü Sovyet Birliği ve Amerika uzay araştırmaları konusunda da ciddi bir rekabete girişmiştir. Uzaya ilk insanı göndermeyi başaran Sovyetler, uzay aracından ilk defa çıkarak uzaya adım atmayı başaran kozmonotu göndermeyi de başarmıştır. 18 Mart 1965 yılında Alexei Leonov isimli kozmonot uzay boşluğuna adım atmış, 12 dakika boyunca uzay aracının dışında kalmıştır. Ay üzerinde ilk yürüyüşü gerçekleştiren kişi Amerikalı Neil Armstrong olsa da, uzaya ilk ayak basan kişi kimdir? Sorusunun cevabı bu Sovyet kozmonot olarak gösterilebilir.

Ay Üzerinde İlk Adımlar

Apollo 11 uçuşuyla, 20 Temmuz 1969 yılında ilk defa Ay yüzeyinde insanlar gezinmeyi başarmıştır. Araçtan çıkarak ay yüzeyine ilk adımı atan Neil Armstrong tarihe geçen “Benim için küçük, insanoğlu için büyük bir adım” sözünü söylemiştir. Onun ardından Apollo 11 mürettebatından Edwin Buzz Aldrin de ay yüzeyine ayak basmıştır. Apollo 11 seferinde ay yüzeyinde çeşitli incelemeler yapılmış, dünyada araştırılmak üzere bazı parçalar getirilmiştir. Günümüzde ise Mars yüzeyinde araştırmalar yapmak üzere araçlar gönderilmektedir. Uzay araştırmaları konusunda Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA başı çekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu