Mart Kapıdan Baktırır, Kazma Kürek Yaktırır Kompozisyon
Atalarımız edindikleri tecrübeler dahilinde nasihat derecesinde sözler söylemişlerdir. Bunlar geçmişten günümüze kadar ulaşan özlü sözlerdir. Yerinde olan sözler dilden dile dolaşarak gelecek nesillere aktarılmıştır. Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır atasözünde mart ayının mevsimsel geçiş dönemi olduğunu anlatır. Sıcaklıklar geldiği gibi birden bire soğuklukta bastırır. Mevsime güven olmadığı gibi ısınmak için odunda kömürde hazır olması gerekir.
Mart ayının havası değişkendir, bugün sıcakken yarın soğuk olur. Sıcak havalar gelip geçici olduğu gibi ani değişimlerden dolayı insanları pişman edebilir. Sıcak havaya güvenirken soğuklar bastırarak hastalıklara da sebep olur. Mevsimler değişim gösterir ancak halen etkisini sürdürebilir. Yazdan kalma günlerde yaşanması kaçınılmazdır. İlkbahar olması ilk ayından kışın özellikleri halen görülür. Soğuklara karşı dikkatli olmak gerekir, ne zaman mart ayı biter o zaman kazma kürek yakmaktan kurtuluruz. Sobalarını kaldıran insanlar soğuklarda kazma kürek yakmaya başlarlar.
Mart kapıdan baktırır demek kıştan kalma günlerin ilkbahar mevsiminin başında da etkisini sürdüreceğidir. Sıcak hava beklenirken soğuklar yaşanabilir, kazma kürek yaktırır da kıştan kalma günlerin yaşanacağıdır.