Okul

Van Gölü ve Özellikleri Nelerdir

Van Gölü’nün oluşumu Van’da bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucunda bölgede tektonik çöküntünün oluşumu ile meydana gelmiştir. Van gölünü diğer göllerden ayıran özelliklerden birisi dünyanın en büyük sodalı gölü olmasıdır. Ortalama olarak gölün yüzölçümü 3,713 km2’dir. Van gölünün çevresi dağlarla çevrili olması suyun kalmasını sağlamaktadır. Tuz ve soda oranının fazla olması suyun sabunsuz şekilde köpürmektedir. Temizlik malzemesi olmanda suyun sahip olduğu özellik sayesinde çamaşırlar yıkanabilir.

Ülkemizin en büyük gölü olarak gölde 36 tür zoplankton, 103 tür fitoplankton ve 1 tür inci kefali yaşamaktadır.

Van gölünde bol miktarda magnezyum, sodyum klorür gibi maddelerin bulunması cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Cildinizi güzelleştirdiği gibi zarar görmesinin önüne geçmektedir. Ciltteki yaşlanma önlendiği gibi çeşitli yara, mantar, egzama rahatsızlıklarında iyi geldiği binmektedir. Sinüzit gibi çeşitli üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Balıkçılık bakımından Van gölünde bir çok canı yaşamaktadır. Başta inci kefali olmak üzere yakalanarak bölge pazarlarında satılır. Göl kıyısında mera, bataklıklar olması ile hayvanların otlatılması yapılmaktadır. Tarıma elverişli alanların sulama işlemleri de Van gölünden faydalanarak yapılmaktadır.

Van gölü bölgede bulunan çeşitli yerleşim yerlerinden gelen kanalizasyon sistemlerine bağlı olarak atık suların yetersiz kalarak gölü kirletmesidir. Çalışmalar doğrultusunda gölde kirliliğin oluşumuna sebep olmaktadır. Sanayi atıklarının bir kısmı temizlense dahi bölgede halen tehlike oluşturmaktadır.

Van gölünde kurumalar ile göl dibinde bulunan tuzlardan yararlanarak tuz üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde tuz miktarının belli bir kısmı Van gölünden sağlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu