Okul

20. Yüzyılda Osmanlı Devletinin Siyasi Durumu

20. Yüzyılda Osmanlı Devleti için gerileme ve çöküş döneminin başlangıcı olmuştur. Asker alanda başarısızlıklar siyasi anlamda çöküşlere sebep olmuştur. Eski gücünü kaybeden Osmanlı devleti varlığını koruyabilmek için çeşitli uluslararası işlerde bulunmuştur.

Avrupa’da yaşanan Fransız ihtilali ve Sanayi inkılabı sonucunda ekonomik gerileme daha ağır şekilde hissedilmiştir. Milliyetçilik akımının yaşanması Osmanlı topraklarındaki azınlıkların harekete geçerek haklarını istemelerine sebep olmuştur.

Küçük işletmeler ve fabrikalar kurulmuş olup üretim artmıştır. Bununla beraber ucuzluğun yaşanması sahip olunan malların değerlerinin azalmasına neden oldu. Devletler gelişmemiş olan devletleri sömürge altın alarak iş ve doğal kaynaklarından yararlanır oldular. Osmanlı devleti hammadde ve pazar konumunda önemli yere sahip olarak hareketlilik sağlamıştır. Ucuzluktan dolayı kazanılan gelirlerin alt seviyelere inmesi ülke ekonomisini zorda bırakmıştır.

Osmanlı Devleti gerileme sürecinde dünya ülkelerinden daha düşük seviyeye gelmiştir. Kapitülasyonlar hatırlayarak ekonomisin canlandırmak istese dahi yeterli olmamıştır. Sanatkar ve zanaatkarlar için işlerini kaybetmelerine halkın zorda olmasına sebep olmuştur.

Ekonomik, siyasi ve askeri zararlarını en düşük seviyeye indirmek için Tanzimat ve Islahat fermanları yayınlanmıştır. Bunlar çeşitli halar tanınmasına rağmen ülke genelinde yetersiz görülerek dış ülkelere bağlı hale gelmesine sebep oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu